/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
07/05/2022 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка мора смањити потрошњу гаса у производњи струје

"Забрињава што се више од два мјесеца од почетка рата у Украјини још не назиру конкретни напори у Њемачкој да се повећа производња електричне енергије"

Њемачка мора више да користи угаљ и нуклеарну енергију у производњи струје и штедити гас како би заштила индустрију у случају обуставе испоруке тог енергента из Русије, саопштили су велики потрошачи енергије у индустрији.

Verband der Industriellen Energie-& Kraftwirtschaft (VIK) сматра да хитно и без одлагања треба смањити потрошњу природног гаса како би се сачувале залихе и до јесени постигао циљ о највишој могућој попуњености складишта, преноси СЕЕбиз.

- Забрињава што се више од два мјесеца од почетка рата у Украјини још не назиру конкретни напори у Њемачкој да се повећа производња електричне енергије из електрана које се не заснивају на природном гасу- наводи се у саопштењу.

Највећа европска економија тренутно подмирује готово трећину потреба за гасом из Русије. У прошлој години Њемачка је увезла 142 милијарде кубних метара гаса, а електроенергетски сектор користио га је за 15 одсто производње струје.

ВИК, који представља 300 компанија и 90 одсто њемачке индустријске производње, сматра да у кризи треба привремено продужити кориштење термоелектрана на угаљ, истичући уједно да и даље планира да оствари дугорочне циљеве заштите климе.

Треба поново критички размотрити и нуклеарну енергију, прије постепеног гашења три преостала реактора крајем године, наводи се у саопштењу. Термоелектранама на угаљ које тренутно имају статус резерве требало би допустити продају струје и одложити затварање оних које као погонско гориво користе мрки угаљ до 2024. године.

Трећину гаса у Њемачкој троши извозно оријентисана индустрија, а половина њемачких домова користи тај енергент за гријање.

Највише од мањка гаса страхују компаније у аутомобилском, хемијском и прехрамбеном сектору, те индустрија папира, стакла и машина, које га користе у производном процесу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 18:06