Ilustracija / - FOTO: MUP SRBIJE
25/03/2024 u 15:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački stručnjak upozorava: Ako Rusija pobijedi milioni Ukrajinaca će krenuti ka EU

Njemački stručnjak za migracije Gerald Knaus izjavio je danas da se, u slučaju da Rusija pobijedi u ratu, može očekivati dolazak nekoliko miliona ukrajinskih izbjeglica u Evropu.

- Oni koji trenutno oklijevaju da pomognu Ukrajini nisu svjesni šta je sve na kocki. Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, uslijediće ogroman talas izbjeglica kakav Evropa nije vidjela od četrdesetih godina prošlog vijeka - izjavio je Knaus u razgovoru za medijsku mrežu RND.

Ukrajinaci preplavili Njemačku: Na Zapad bi moglo da krene još 10 miliona ljudi

On je dodao da se već sada u Ukrajini nalazi deset miliona interno raseljinih lica, koja za sada ne žele da napuste državu sa nadom da će Kijev pobijediti i da će moći da se vrate u svoje domove.
- Ali ako nada u povratak nestane, to bi moglo izazvati nova masovna kretanja izbjeglica prema Zapadu - zaključio je direktor tink-tenka Evropska inicijativa za stabilizaciju Knaus, prenosi Hina.

On je dodao da je od 4,2 miliona ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Evropskoj uniji, oko 1,2 milona u Njemačkoj.

- To je, uzimajući u obzir broj stanovnika, manje nego u Poljskoj, Češkoj ili Bugarskoj, ali mnogo više nego u Francuskoj - rekao je Knaus.

Poslednjih mjeseci se u Njemačkoj povela rasprava o povlasticama koje izbjeglice iz Ukrajine imaju od prvog dana ulaska u tu zemlju, a koje nemaju izbjeglice iz drugih zemalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:04