/ - FOTO: UNSPLASH
20/10/2024 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Njemačkoj fale radnici, planiraju masovna zapošljavanja Indijaca

Njemačka planira da riješi nedostatak kvalifikovane radne snage masovnim zapošljavanjem radnika iz Indije, najavio je ove sedmice u Berlinu njemački ministar rada, Hubertus Heil.

U tu svrhu, kako je kazao, preduzeće više od 30 mjera za otklanjanje birokratskih prepreka oko izdavanja dozvola.

Heil je upozorio da se Njemačka suočava s velikim nedostatkom radne snage, a ta uska grla koče rast i napredak zemlje. Heil strahuje da će se situacija pogoršati sa sve starijim društvom bez imigracije, prenosi SEEbiz.

- U Indiji je situacija upravo suprotna - utvrdio je Heil i objasnio da tamošnje tržište rada teško apsorbuje čak i visokoobrazovane ljude.

Ovo su plate u Njemačkoj za svako zanimanje

Prema njegovim riječima, mjesečno se milion ljudi uključi na tržište rada u Indiji, pa indijske vlasti stoga podstiču migracije.

- U tom svjetlu Njemačka vidi Indiju kao posebno važnog partnera - naveo je Heil.

Kako je najavio, njemačko ministarstvo vanjskih poslova će do kraja godine digitalizovati izdavanje viza za Indiju, a nešto kasnije za ostale zemlje. Ovim žele ubrzati zapošljavanje stranaca u Njemačkoj.

Planiraju i šire promovisanje njemačkog jezika, a u isto vrijeme pojačati pomoć Indijcima koji su već u Njemačkoj u pronalaženju posla.

Prema Heilu, Njemačka će svoju indijsku strategiju zapošljavanja predstaviti tokom posjeta njemačkih predstavnika Indiji naredne sedmice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 11:52