/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH, ILUSTRACIJA
20/10/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писонеро: Извјештаји засновани на чињеницама

У ЕК додају да су извјештајии дати земљама чланицама ЕУ које сада треба да донесу своје закључке по питању процеса приступања и рефроми на Западном Балкану

Извјештаји о напретку земаља у оквиру пакета проширења став су свих комесара и дају фер процјену ситуације, поручила је портпаролка Европске комсије Ана Писонеро Хернандез, преноси портал РТЦГ.

Новинари у Бриселу питали су да ли комесар за проширење, Оливер Вархељи, који је раније гласао против извјештаја о владавини права у земљама чланицама ЕУ, може да даје кредибилну оцјену владавине права у земљма окружења, а из Комсије је одговорено да су Пакет проширења и извјештаји о напретку прошли кроз темељан процес и да је оно што је јуче представљено ”прикладно и представља све комесаре”.

-Колегијум комесара је усвојио јуче Пакет проширења који нуди детаљну, засновану на чињеницама и врло строгу процјену гдје се свака од земља из процеса проширења налази када је ријеч о свим рефромама на ЕУ путу. Извјештај осликава и нову метеодологију која јача фокус управо на фундаменталним реформа као што су владавина права, демократске институције, рефрома јавене администрације и економске реформе. У питању су фер и строге процјене уз препоруке о даљим приоритетима у рефомском процесу земља Западног Балкана- казала је Писонеро.

Писонеро наглашава да су у изради извештаја коришћени и ”индикатори других извора” као би се дало још више детаља и простора земаљама чланицама да донесу своје закључке о напретку у земљама Западног Балкана.

-Ови индикатори су комплементари са процјенама Европске комисије. Наши извјештаји, на преко 120 страница по земљи, су врло детаљни и даљу врло јасну процјену гдје се која земље налази- навела је  Писонеро.

У ЕК додају да су извјештајии дати земљама чланицама ЕУ које сада треба да донесу своје закључке по питању процеса приступања и рефроми на Западном Балкану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:28