Belgija / - EPA EFE
19/08/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pregovori o formiranju belgijske vlade produženi do četvrtka

Belgijski političar Bart De Vever, koga je kralj Filip imenovao da vodi pregovore o koaliciji nakon izbora u junu, dobio je produženje do četvrtka od kralja da formira vladu, navodi se u saopštenju Kraljevske palate, koje je danas objavljeno.

Belgija: Racije širom zemlje, uhapšeno sedam osoba

De Vever pokušava da formira koaliciju od pet partija, uključujući njegovu flamansku nacionalističku N-VA (Novi flamanski savez), najveću stranku u holandskom govornom području Flandrije i zemlje u cjelini, i liberalni MR (Reformistički pokret), broj jedan u regionu Brisela i frankofone Valonije.

"De Vever je izvestio kralja o svojoj misiji da formira novu vladu. Nova audijencija zakazana je za četvrtak uveče, 22. avgusta", saopštila je palata, prenose mediji.

U pregovorima učestvuju i flamanski demohrišćani (CD&V), flamanska socijalistička partija Voruit i frankofonska centristička partija Lezangaže.   

Koalicija koju De Vever pokušava da formira zove se koalicija Arizona, po ugledu na zastavu američke države Arizona, čija zastava kombinuje plavu, crvenu, žutu i ​​narandžastu boju stranaka koje učestvuju u pregovorima, prenosi Tanjug.

Predstavnici pet stranaka nisu uspjeli da se dogovore oko predloga De Vevera i prekinuli su razgovore rano jutros, javili su belgijski mediji.          

Palata nije saopštila detalje o razgovorima, ali belgijski mediji navode da oni zavise od socijalno-ekonomskih reformi, posebno tržišta rada, penzijskih i poreskih reformi, prenose Nezavisne.

Belgija drži svjetski rekord za najduže formiranje vlade - najduže je trajalo 541 dan u periodu 2010-2011. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 23:04