Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
25/06/2024 u 23:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusija zabranila rad 81 medijskoj kući iz Evropske unije

Rusija je odlučila da zabrani rad na svojoj teritoriji 81 medijskoj kući iz Evropske unije, što je odgovor na odluku Savjeta EU da od danas zabrani "svaku radiodifuznu aktivnost" tri ruska medija - RIA novosti, Izvestija i Rosijska gazeta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Kako se navodi, radi se o medijima „koji sistematski šire lažne informacije o napretku specijalne vojne operacije u Ukrajini„, prenosi Tass.

Među zabranjenim medijima su njemački Špigl, Cajt i Frankfurter Algemajne Cajtung, španski El Pais, italijanski La Stampa i La Republika, francuski mediji Le Mond i Liberasion, kao i panevropski Politiko i EUobserver.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Rusija više puta i na različitim nivoima upozoravala da „politički motivisano uznemiravanje domaćih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće ostati bez odgovora“.

- Uprkos tome, Brisel i glavni gradovi zemalja članica EU su izabrali da krenu putem eskalacije, primoravajući Moskvu da preduzme proporcionalne protivmjere. Odgovornost za ovakav razvoj događaja je isključivo na rukovodstvu Evropske unije i njenih članica koje su podržale tu odluku, istakli su u ruskom ministarstvu.

Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da će Moskva, ukoliko se ukinu ograničenja za ruske medije, preispitati svoju odluku u odnosu na evropske medije.

Norveška uvodi dodatna ograničenja za osobe koje dolaze iz Rusije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 23:02