Jahta Royal Romance / - FOTO: NOVI LIST
19/02/2024 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski milioner traži 35 miliona od Hrvatske zbog zaplijene jahte

Jahta “Royal Romance” sa zastavom Kajmanskih ostrva, od maja 2022. blokirana je u luci u Trogiru

Ruski biznismen Aleksej Inkin, tužio je Hrvatsku od koje traži da mu isplati preko 35 miliona eura zbog zaplijene jahte "Royal Romance", koja je u vlasništvu kompanije "Lanelia holdings", čiji je Inkin vlasnik.

Jahta je blokirana u luci u Trogiru na zahtijev ukrajinskog tužilaštva, koje je plovilo povezalo s Viktorom Medvedčukom, moćnim ruskim tajkunom protiv kojeg se u Ukrajini vodi predistražni postupak, a čiji pokret „Druga Ukrajina“ djeluje i u Srbiji. Blokada jahte zatražena je kako bi se naplatila navodna šteta koju je Medvedčuk prouzrokovao.

N1 Zagreb piše da je slučaj izuzetno složen i da je do sada u javnosti o njemu bilo dosta dvosmislenih informacija. Nagađalo se da je riječ o plovilu koje je blokirano zbog međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji poslije napada na Ukrajinu, ali Inkinovi advokati za N1 tvrde da je “Royal Romance” zadržana u Hrvatskoj u sklopu procesa protiv Medvedčuka.

Ukrajinsko tužilaštvo, navode advokati, terete Medvedčuka za veleizdaju, odnosno za zaključenje skupih ugovora o nabavci uglja još 2015. godine. Iako se ova istraga vodi od 2016. do suđenja još nije došlo, a 2022. ukrajinsko tužilaštvo je izdalo zahtijev za blokadom luksuzne jahte koja više nije Medvedčukova, već Inkinova.

Jahta već skoro dvije godine stoji u luci u Trogiru, a Inkin smatra da Hrvatska nije imala nikakvog osnova da mu zaplijeni luksuzno plovilo.

Procjenjuje da je za ove dvije godine oštećen za više od 35 miliona eura budući da mu se nezakonito ograničava vlasništvo.

Jahtu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 130 miliona eura, morao je održava, plaća vez u trogirskoj marini, a nije mogao, kako je planirao da zarađuje na njenom iznajmljivanju. Trošak je zato, kažu advokati, premašio 35 miliona eura, što je Inkin naveo u tužbi protiv Hrvatske.

Za to vrijeme pred Županijskim sudom u Splitu traje natezanje oko vlasništva jahte. Sud je u više navrata pokušao iz Ukrajine da dobije relevantne informacije o cijelom slučaju. Splitski sud je pre nekoliko dana odlučio da produži mjeru o oduzimanju jahte Inkinovoj kompaniji, koja je formalni vlasnik, i preda je Armi, ukrajinskoj agenciji za upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima.

Međutim, ova odluka nije još pravosnažna, pa jahta još nije predata ukrajinskim vlastima.

Inače jahta “Royal Romance” sa zastavom Kajmanskih ostrva, od maja 2022. blokirana je u luci u Trogiru i to na osnovu odluke Županijskog suda u Splitu. Bila je zaustavljena u Rijeci, a zatim prevezena u Trogir.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:17