Riši Sunak / - SHUTTERSTOCK
25/02/2024 u 21:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sunak pozvao Zapad da bude "hrabriji": Kamate od zamrznutih ruskih milijardi poslati Ukrajini

Evropska unija, koja je zamrznula 200 milijardi eura sredstava Centralne banke Rusije, postigla je 30. januara dogovor o prvoj fazi plana da se prihodi od zamrznute ruske imovine prenesu na obnovu Ukrajine

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas Zapad da bude "hrabriji" u zapljeni zamrznute ruske imovine kako bi je preraspodijelio Ukrajini i založio se da se najprije Kijevu pošalje kamata na tu imovinu.

- Moramo da budemo hrabriji u zapljeni stotina milijardi zamrznutih ruskih sredstava - napisao je Riši u kolumni koju je prenio list Sandej tajms (The Sunday Times) povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, trebalo bi početi uzimanjem milijardi kamata koje ta sredstva generišu i to poslati Ukrajini.

- A onda, zajedno sa Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), treba da pronađemo legalne načine da zaplijenimo imovinu i pošaljemo ta sredstva u Ukrajinu - dodao je britanski premijer.

Evropska unija, koja je zamrznula 200 milijardi eura sredstava Centralne banke Rusije, postigla je 30. januara dogovor o prvoj fazi plana da se prihodi od zamrznute ruske imovine prenesu na obnovu Ukrajine.

Opcija da se taj novac zaplijeni i posveti naporima za rekonstrukciju Ukrajine je isključena, pod obrazloženjem da bi to moglo da uzdrma međunarodno tržište i oslabi euro.

Poslije invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, ekonomske sankcije bez presedana protiv Rusije dovele su do zamrzavanja oko 350 milijardi dolara ruske javne imovine, deviza i imovine koja pripada ruskim oligarsima.

Prema procjeni koju su prije dvije nedjelje saopštile Svjetska banka, UN, Evropska unija i ukrajinska Vlada, Ukrajini će za oporavak i rekonstrukciju biti potrebno 486 milijardi dolara.

Rusija poručila Zapadu: Ako prisvojite našu imovinu odgovorićemo žestoko

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:57