ilustracija   / - SHUTTERSTOCK
01/10/2024 u 12:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Njemačkoj uhapšena Kineskinja, osumnjičena za špijunažu o aerodromu u Lajpcigu

Njemačke vlasti su uhapsile kinesku državljanku optuženu da je prenosila informacije o aerodromu u Lajpcigu čovjeku za koga se sumnja da je špijunirao za Kinu, saopštili su u utorak tužioci.

Žena koja je u skladu sa njemačkim pravilima o privatnosti identifikovana samo kao Iaki Si, uhapšena je u ponedeljak u Lajpcigu, saopštili su savezni tužioci.

Osumnjičena je da je kineskoj obavještajnoj službi davala informacije o letovima, teretu – uključujući vojnu opremu, i o putnicima.

Ona radi za kompaniju koja pruža logističke usluge, uključujući aerodrom Lajpcig/Hale koji je uglavnom teretno čvorište.

Podaci, kažu tužioci, pre svega;obuhvataju;informacije o transportu vojne opreme i ljudi povezanih s jednom njemačkom odbrambenom kompanijom, koje nisu identifikovali.

Sudija je juče odredio pritvor optuženoj do podizanja optužnice, a pretreseni su joj stan i radno mjesto.

Tužioci su naveli da je ona između avgusta 2023. i sredine februara ove godine u više navrata proslijeđivala informacije Jianu Guou, njemačkom državljaninu uhapšenom u aprilu, koji je bio saradnik krajnje desničarskog poslanika Evropskog parlamenta Maksimilijana Kraha.

Njemačka računa na više deportacija u Tursku

Tužioci su saopštili da je Guo optužen da je radio za kinesku obavještajnu službu i da je više puta prenosio informacije o pregovorima i odlukama u Evropskom parlamentu. Pratio je i kineske disidente u Njemačkoj.

U drugom sličnom slučaju su tri Nemca uhapšena u aprilu. Osumnjičeni su da su špijunirali za Kinu i dogovarali prenos informacija o tehnologiji za potencijalnu vojnu upotrebu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 12:49