Ukrajina na proslavi dana D / - PIXABAY
22/10/2024 u 20:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ubio se muškarac u regrutnom centru u Ukrajini

Ukrajinske vlasti javile su danas da je muškarac za kojim se tragalo radi mobilizacije ubio se kada ga je policija uhapsila i odvela u regrutni centar.

Ova drama pokazuje problem mobilizacije u Ukrajini, u vrijeme kada vlada manjak vojnika na frontu i kada se mnogi muškarci skrivaju, podmićuju ili pokušavaju da pobjegnu u inostranstvo da izbjegnu slanje na front.

U gradu Poltava u centralno-istočnom dijelu Ukrajine lokalne vlasti su javile da je tijelo muškarca nađeno u jednoj od "tehničkih prostorija" regrutnog centra, sa "jasnim znacima" samoubistva.

Policija ga je tu dovela juče jer je bio na spisku traženih osoba koje su pobjegle od mobilizacije. "Odbio je da se pojavi na vojnoj medicinskoj kontroli", napisao je na Fejsbuku lokalni vojni regrutni centar.

Centar je saopštio da nije tog čovjeka podvrgao nikakvim fizičkim ili psihološkim pritiscima.

Otvorena je istraga o okolnostima njegove smrti.

Ukrajina: Usvojili zakon koji zatvorenicima omogućava služenje vojske

Na ukrajinskim društvenim mrežama redovno se pojavljuju video snimci koji pokazuju kako muškarce silom vode ljudi iz regrutnih centara, ponekad ih tuku i ubacuju u kombije.

Većina muškaraca koji su vojno sposobni nemaju prava da napuste zemlju prema odredbama ratnog stanja, ali hiljade njih su ilegalno prešle granicu u pokušaju da izbjegnu mobilizaciju, prema navodima ukrajinskih vlasti.

Desetine njih izgubilo je život u pokušaju da plivajući pređe granične rijeke.

Regrutni sistem se takođe redovno kritikuje zbog korupcije i nepravde zbog čega je predsjednik Volodimir Zelenski 2023. otpustio sve zvaničnike zadužene za mobilizaciju.

Nekoliko skandala je takođe nedavno izbilo s tim u vezi.

Glavni tužilac Ukrajine Andrij Kostin tako je danas objavio da podnosi ostavku pošto je istraga ustanovila postojanje opsežnog sistema korupcije prema kome su zvaničnici njegovih službi uspijevali da izbjegnu mobilizaciju.

Početkom oktobra ekvivalent od oko pet miliona eura u domaćoj valuti zaplijenjen je kod jedne zvaničnice osumnjičene da je pomagala pojedincima da izbjegnu mobilizaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 20:03