Pustinja, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
20/05/2022 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Велики облак сахарске прашине стиже у Европу

Прашина је већ стигла до Пиренејског полуострва, а прогнозе које показују веће вриједности стижу од 21. до 22. маја, док ће 22. маја прашина проћи и централну Европу

Канцеларија за прогнозу аеросола из Коперникус службе за надзор атмосфере уочила је још један велики облак сахарске прашине који ће се до 23. маја кретати на сјевер преко јужне и централне Европе.

Подаци КАМС-а прате транспорт прашине сваке године и у свим фазама, уз напомену да је ова година показала, и наставља показивати, високе нивое ширења прашине широм Медитерана и дијелова Европе.

Прогнозе Коперникус службе за надзор атмосфере /ЦАМС/ од 17. маја предвиђају још један велики облак прашине с врло високим вриједностима оптичке дубине аеросола и концентрације прашине који путује према сјеверу кроз западну и централну Европу.

Прашина је већ стигла до Пиренејског полуострва, а прогнозе које показују веће вриједности стижу од 21. до 22. маја, док ће 22. маја прашина проћи и централну Европу.

КАМС сваке године прати све фазе ширења прашине из Сахаре и пружа стална ажурирана извјештаја о озбиљности овогодишњег ширења прашине, укључујући високе вриједности уочене у западној Европи средином марта, као и прашину која прелази Атлантик према Карибима, преносе медији.

Коперникус служба за контролу атмосфере прати и знатне олује прашине које су захватиле Блиски исток током маја 2022, а које су значајно дјеловале на Ирак.

КАМС пружа континуиране податке и предвиђања праћења далекосежног ширења прашине на европском и глобалном нивоу. Подаци и алати које даје бесплатни су и могу послужити грађанима, предузећима и креаторима политика за доношење информисаних одлука на континуираној основи, јер су подаци о прогнози квалитета ваздуха доступни 24 сата дневно. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:28