/ - FOTO: EUROPOL
22/12/2023 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Drogu švercovali i za klan sa Balkana: Uhapšeni osumnjičeni za trgovinu kokainom iz Južne Amerike u EU

Istraga je pokrenuta u februaru 2023. godine, kada su prikupljeni dokaze o trgovini drogom poznatih lokalnih narko-klanova duž portugalske obale

Europol je podržao špansku civilnu gardu "Guardia Civil" i portugalsku pravosudnu policiju "Policia Judiciaria" tokom akcije protiv osumnjičenih članova zloglasne kriminalne bande za koju se zna da je umiješana u trgovinu drogom u regiji Galicija u Španiji od 1980. godine. Ovu međunarodnu istragu podržao je i Eurojust. Prema navodima istrage, ovaj kriminalna grupa je kokain švercovala i za jedan kriminalni klan koji je iz države sa Zapadnog Balkana.

- Dan akcije, 18. decembra, rezultirao je hapšenjem devet španskih državljana, izvršeno je 12 pretresa kuća u Španiji i jedna u Portugalu. U ranijim akcijama koje su povezane sa ovom akcijom, organi reda zaplijenili su više od dvije tone kokaina i razne dokumente, koji su poslužili kao dokaz u istrazi- navode iz Europola.

image
- FOTO: EUROPOL

Istraga je pokrenuta u februaru 2023. godine, kada su organi za sprovođenje zakona prikupili dokaze o trgovini drogom poznatih lokalnih narko-klanova duž portugalske obale. Operacije trgovine drogom izvođene su izvlačenjem pošiljki kokaina u vodama Atlantika. Portugalske vlasti zaplijenile su jednu takvu pošiljku droge.

image
- FOTO: EUROPOL

- Podaci koje su prikupili organi za sprovođenje zakona ukazuju da je ozloglašeni klan raspoređivao značajne resurse u smislu osoblja, kopnene i pomorske opreme u Portugalu kako bi preuzeo pošiljke droge na otvorenom moru, a zatim ih transportovao u špansku regiju Galiciju. Istražne jedinice osujetile su ovaj plan, zaplijenivši veliki dio tereta na portugalskoj obali i u nasukanom gliseru. Ova akcija za sprovođenje zakona uslijedila je upravo u trenutku kada je galicijski klan namjeravao da preuzme robu sa plaže. Kasnije, u aprilu 2023. godine, službenici za sprovođenje zakona zaplijenili su još 220 kilograma kokaina u regiji Salnes u Pontevedri u Španiji. Istražni tragovi su otkrili da su pošiljke droge bile namijenjene ozloglašenoj kriminalnoj bandi porijeklom iz regiona Zapadnog Balkana- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:30