Volodimir Zelenski i Andrej Plenković / Foto: Vlada RH/Pixsell
08/10/2024 u 08:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zelenski sjutra dolazi u Hrvatsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi sjutra prvi put da doputuje u Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu Ukrajina - Jugoistočna Europa u Dubrovniku, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

To je treći samit u ovom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani – a glavni cilj dubrovačkog skupa je da se izrazi solidarnost i podrška zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini, koja se do sada suočava sa ruskom agresijom.

Prema izvorima iz hrvatske vlade, na samitu bi, pored Zelenskog i Plenkovića, trebalo da učestvuju i visoki zvaničnici dvanaest zemalja regiona, uključujući tri predsjednika, pet premijera i četiri ministra spoljnih poslova. Učesnici samita trebalo bi da prihvate zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem tekstu se još pregovara, ali bi trebalo da ide putem ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, kako se ispostavilo, trebalo bi da budu osuda ruske agresije, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući poluostrvo Krim, podrška mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podrška Evropske integracije Kijeva i članstvo u NATO-u kada su uslovi za to i podrška energetskoj bezbjednosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama samita, Plenković i Zelenski trebalo bi da potpišu sporazum o saradnji Hrvatske i Ukrajine, kojim bi se ozvaničile aktivnosti između dvije zemlje koje već postoje, posebno u oblasti humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Prema izvoru iz vlade, sporazum bi "stavio pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini na dugoročnu osnovu".

Zelenski: Naredna nedjelja istorijska za odbranu Ukrajine; Kijevom odjeknulo više ekplozija tokom upozorenja na vazdušnu opasnost

Najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmanija i pet premijera: Grka Kirijakosa Mitotakisa, Bugara Dimitra Glavčeva, Albanca Edija Rame, Sjeverno-makedonskog Hristijana Mickoskog i predsjednika Savjeta ministara BiH Borjane Krišto.

Na nivou ministara spoljnih poslova biće zastupljene Turska, Srbija, Rumunija i Moldavija.

Poznato je da će učesnici samit iskoristiti za niz bilateralnih sastanaka, a na skupu u Dubrovniku učestvovaće i potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica i generalni sekretar OECD-a Matijas Korman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 08:03