/ - Arhiva
12/12/2023 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU predstavlja plan: Profit od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini

Povjerenik EU za pravosuđe Didije Rejnders, kazao je ranije da je od početka ruske invazije EU zamrznula ruske imovine u vrijednosti od oko 17 milijardi eura

Evropska unija (EU) će danas predstaviti plan za izdvajanje profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine u EU sa ciljem da se na kraju prikupi 15 milijardi eura (16,1 milijarda dolara) u korist Ukrajine, objavio je The Financial Times.

Plan Evropske komisije je ranije bio odgođen nakon što su nekoliko članica EU i Evropska centralna banka sapštile da su pravno i finansijski zabrinute u vezi sa tim.

- Važno je razmotriti kako možemo koristiti rusku nepokretnu imovinu i prihode od te imobilizirane imovine za podršku Ukrajini", rekao je za novine izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis - prenosi Slobodna Evropa.

Povjerenik EU za pravosuđe Didije Rejnders, kazao je ranije da je od početka ruske invazije EU zamrznula ruske imovine u vrijednosti od oko 17 milijardi eura.

Nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Zapad je zamrznuo oko polovinu – ili više od 300 milijardi dolara– međunarodnih rezervi Rusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:53