Dimitrij Pumpjanski / - FB
03/07/2024 u 18:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropski sud ukinuo sankcije Dimitriju Pumpjanskom

Ruski biznismen Dmitrij Pumpjanski dobio je tužbu pred Evropskom sudom opšte nadležnosti u vezi sa sakncijama koje su mu uvedene, a sud je poništio odluku Evropske unije (EU) da produži restriktivne mere protiv njega i njegove supruge Galine.

Sud je takođe naložio Savjetu EU da plati troškove ruskog biznismena tokom postupka.

-Tužba gospodina Dmitrija Pumpjanskog i gospođe Galine Pumpjanske protiv Savjeta EU je u potpunosti zadovoljena. Sud je odlučio da ukine odluke donijete 2022. godine o njihovom stavljanju na crnu listu i odluke donijete 2023. o produženju mera zabrane protiv njih. Savjet EU mora da plati sudske troškove stranaka - saopšteno je iz suda.

U vrijeme uvođenja ograničenja u martu 2022. godine, Pumpjanski je kontrolisao 90% akcija kompanije za metalurgiju (TMK), bio je u njenom upravnom odboru i bio predsjednik grupe Sinara (diverzifikovana holding kompanija koja ulaže u mašinsku industriju, inženjering, razvoj, agroindustrijski kompleks, industrija turizma i rekreacije).

Članovi porodice Pumpjanski takođe su bili podvrgnuti sankcijama 2022. Sin Aleksandar je bio u upravnom odboru TMK (nakon izricanja sankcija napustio je ovu funkciju), a njegova supruga je bila na čelu fonda koji je pripadao kompaniji biznismena.

U novembru 2023, Pumpjanski mlađi je uspio da ukine sankcije. Savjet EU tada nije mogao da dokaže da Aleksandar Pumpjanski održava kontakt sa svojim ocem i njegovim kompanijama. Međutim, sud je odbio da isplati odštetu u iznosu od 100.000 eura.

Uvrštavanje Pumpjanskog i njegovih bliskih rođaka na listu sankcija EU motivisano je saradnjom TMK sa ruskim vlastima i državnim preduzećima, uključujući Ruske željeznice i Gasprom. EU je takođe istakla da se Pumpjanski 24. februara 2022. godine, odmah nakon početka rata u Ukrajini, „zajedno sa drugim biznismenima“ sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom i članovima ruske vlade. Prema Evropskoj komisiji, to je ukazivalo na to da je biznismen bio dio „užeg Putinovog kruga“.

Ruski preduzetnik je već u septembru 2023. bezuspješno pokušao da poništi odluku EU od 9. marta 2022. da bude uvršten na spiskove sankcija. Nije uspio da ospori njegovo uvrštavanje na crnu listu. U svojoj odluci, sud je posebno ukazao na učešće poslovanja Pumpjanskog u sektorima ruske privrede koji su „značajan izvor prihoda“ za državu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 18:24