ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
22/08/2024 u 08:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Muškarac koji je ubio pet i silovao 17 osoba izašao iz zatvora

Ubica Ion Prodan pušten je iz zatvora u Rusiji. Nakon izlaska iz zatvora Prodan, inače Moldavac poznat pod nadimkom "Vampir iz Domodedova", nestao je u nepoznatom pravcu i sada se čini da će policija ponovno za njim pokrenuti potragu.

Manijakalni Prodan je 20. aprila izašao iz zatvora u ruskoj republici Mordoviji nakon što je odslužio zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Ruski mediji javljaju da bi za njim mogla biti raspisana savezna potjernica.

Prodanovu je dokazano da je ubio pet, a silovao sedamnaest osoba. Uz ubistva je često bila povezana i pljačka, a ponekad i silovanje. Većinu zločina je počinio na širem području Moskve.

Prodan je počeo s nasiljem i ubistvima sredinom devedesetih godina kad su ga supruga i kćerka ostavile. Pri susretu s žrtvama navodno je koristio i hipnozu, a uglavnom ih je ubijao kamenjem i drugim teškim predmetima.

Uhapšen je 1999. godine, zbog pijanstva na javnom mjestu.

Zanimljivo je i da je njegov rođak Fjodor kasnije počinio seriju od četiri ubistva, pa je zatim osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

- Nakon izlaska iz zatvora, manijak se nije prijavio u Ministarstvo unutrašnjih poslova i nestao je. Mogao bi biti bilo gdje, a vrlo je diskutabilno da ga je 25 godina zatvora učinilo boljom osobom- pišu ruski mediji, prenosi "Telegraf".

Serijski ubica pobjegao iz pritvora: Priznao da je ubio 42 žene

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 09:03