Путин / Фото: АП
14/06/2021 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Путин о наследнику: Подржао бих и свог критичара уколико је одан Русији

Какав год да је његов однос према мени, учинио бих све да подржим такве људе, поручује руски лидер

Руски предсједник Владимир Путин рекао је америчкој телевизијској мрежи Ен-Би-Си о плановима за наследника, да је спреман да подржи некога ко је вјеран земљи чак и ако је критичан према њему.

У интевјуу за америчку телевизијску мрежу, Путин је рекао да су амерички наводи да руски хакери или сама влада стоје иза наводних хакерских напада у САД "фарсични", и изазвао Ен-Би-Си, имплицирајући на америчку владу, да пружи доказе о умијешаности Русије.

- Оптуживани смо за свакакве ствари. Мијешање у изборе, сајбер напади и тако даље и тако даље. И ни једном се нису се потрудили да изведу било какве доказе, само неосноване оптужбе - истакао је Путин.

Ен-Би-Си подсјећа да је још у априлу, Бајден је ставио на црну листу шест руских технолошких компанија које наводно пружају подршку сајбер програму који воде руске обавјештајне службе, заједно са десетинама других руских ентитета и појединаца, за "спровођење покушаја руске владе да утичу на предсједничке изборе у САД 2020. године и друга дјела дезинформација и мијешања".

Путин је такође поновио позив САД да удруже снаге са Русијом у борби против сајбер криминала.

На питање о плановима за свог наследника, Путин је рекао да је спреман да подржи неког ко је "одан Русији".

- Ако видим некога ко је критичан према неким мојим активностима, али видим да је тај човјек вјеран земљи. Какав год да је његов однос према мени, учинио бих све да подржим такве људе - пренио је Кремљ цитат из Путиновог интервјуа.

Путин је био предсједник од 1999. (прво привремено до избора 2000.) до 2008. До 2012. године био је премијер, да би победом на изборима 2012. године добио и трећи председнички мандат у трајању од шест година.

Поново је изабран 2018. године, а измјенама Устава Русије које су потврђене на референфуму 1. јула 2020. године Путин би могао да остане на власти све до 2036. године.

Izdvojeno

25. jul 2021 14:39