Русија напустила засједање / - SCREENSHOT
07/07/2021 u 06:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Русија напустила састанак Парламентарне скупштине ОЕБС

Ако желите да радите по правилима, онда их морате и поштовати. У случају да желите да предузимате политизоване одлуке ми у томе нећемо учествовати", рекао је на засједању предсједник руске делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Петар Толстој

Делегација Русије у Парламентарној скупштини Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) напустила је састанак у знак протеста због кршења прописа.

"Ако желите да радите по правилима, онда их морате и поштовати. У случају да желите да предузимате политизоване одлуке ми у томе нећемо учествовати", рекао је јуче на засједању предсједник руске делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Петар Толстој, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, скупштина је прекршила пропис да се одлуке доносе на основу двије трећине гласова чланова скупштине, а не на основу двије трећине посланика који учествују на засједању – онлајн или лично.

На дневном реду скупштине су се налазиле двије резолуције: једна се односи на процјену дјеловања Русије према Украјини и Криму која је добила подршку само 126 чланова скупштине, док друга, која осуђује дјеловање бјелоруских власти према опозицији, добила је подршку 122 члана скупштине.

"Ми не желимо конфронтацију, већ дијалог. Одлука која је донијета на основу 120 гласова је нелегитимна", изјавио је Толстој.

Састав скупштине чини 323 посланика из 57 држава.

Засједање Парламентарне скупштине ОЕБС-а се одржава од 30. јуна до 6. јула. Један дио посланика лично учествује на засједању у Бечу, међу којима је и Толстој, док други посланици присуствују у онлајн формату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:17