Stigla nova pošiljka borbenih aviona / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
10/10/2024 u 22:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rusima stigla nova pošiljka borbenih aviona

Ujedinjena avio-korporacija (UAC) isporučila je ruskoj vojsci novu seriju lovaca-bombardera Su-34 u sklopu svog proizvodnog programa za ovu godinu.

Avion je prošao sveobuhvatna ispitivanja na zemlji i u letu prije nego što je predan operativnim jedinicama, osiguravajući da ispunjava rigorozne standarde potrebne za raspoređivanje.

- Naša preduzeća obrambene industrije održavaju potreban tempo proizvodnje kako bi ispunila državnu obrambenu narudžbu. Takođe implementiramo nove tehnologije u našim proizvodnim pogonima kako bismo povećali proizvodne mogućnosti - rekao je portaprol UAC-a, piše Defence Blog.

Su-34 se smatra jednim od najnaprednijih aviona u ruskim Vazdušno-svemirskim snagama, dizajniranim za niz misija uključujući uništavanje kopnenih i pomorskih ciljeva, izviđačke operacije i suzbijanje neprijateljske protivvazdušne obrane. Njegova svestranost i sposobnosti čine ga ključnim sredstvom za rusku vojsku u savremenom ratovanju.

Sa svojom mješavinom mogućnosti preciznih napada i napredne avionike, Su-34 igra ključnu ulogu u ruskoj operaciji u Ukrajini.

To se najviše vidi u njegovoj ulozi "nosača" vođenih bombi koje ukrajinskoj obrani rade najveću štetu.

Naime, riječ je o konvencionalnim bombama s posebnim nadogradnjama koje im povećavaju domet te satelitskom navigacijom, a koja je postala toliko precizna da sada ove bombe vrlo često pogađaju svoju metu.

Putinu pristalice čestitale rođendan: Bože, čuvaj cara

S obzirom na to da se radi o bombama teškim od 250 pa sve do 1.500 kg (ima čak i težih), šteta koju rade ukrajinskim snagama, naročito tempom od 130 do 140 izbačenih takvih bombi dnevno, je ogromna.

Pored svega, Ukrajina ni blizu nema dovoljno PZO sistema srednjeg i dugog dometa, a koje bi mogla rasporediti bliže liniji fronta da barem oteža pristup Su-34, piše Jutarnji list.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 22:50