Ilustracija / - EPA
31/07/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ruska vojska počela treći krug vježbi sa taktičkim nuklearnim oružjem

Ruska vojska je započela treći krug vježbi sa taktičkim nuklearnim oružjem, što je poruka Kremlja Zapadu da ograniči svoju podršku Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će u vježbama učestvovati jedinice centralnog i južnog vojnog okruga naoružane raketama kratkog dometa Iskander. Manevri će uključiti i jedinice vazduhoplovstva koje će naoružavati svoje ratne avione nuklearnim oružjem i izvoditi patrolne letove.

Ministarstvo je saopštilo da su vežbe namijenjene održavanju spremnosti trupa za borbene misije.

Taktičko nuklearno oružje uključuje bombe, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijsku municiju, a namenjeno je za upotrebu na bojnom polju. Ono je obično daleko slabije od strateškog nuklearnog oružja namenjenog uništavanju čitavih gradova.

Prethodna dva kruga manevara održana su u maju i junu. Vježbe u junu izvedene su zajedno sa oružanim snagama ruskog saveznika Bjelorusije.

Prošle godine Rusija je premjestila dio svog taktičkog nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju, koja se takođe graniči sa Ukrajinom i članicama NATO Poljskom, Letonijom i Litvanijom. Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko se oslanjao na bliske veze sa Rusijom i omogućio da Bjelorusija bude polazište za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi zvaničnici su više puta podsećali Zapad na nuklearnu moć zemlje u pokušaju da obeshrabre saveznike NATO da pojačaju podršku Kijevu, prenosi N1.

Rusija nudi Moskovljanima čak 22.000 dolara da se bore u Ukrajini

Kremlj je vježbe sa taktičkim nuklearnim oružjem opisao kao dio odgovora Moskve na izjave NATO saveznika koji ohrabruju udare na rusku teritoriju zapadnim oružjem i moguće raspoređivanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

Usred nedavnih dobitaka na bojnom polju u Ukrajini, Putin je naglasio da Rusiji nije potrebno nuklearno oružje da bi ostvarila svoje ciljeve. Ali on je takođe ponovo potvrdio da se može koristiti u slučaju prijetnje teritorijalnom integritetu Rusije u skladu sa nuklearnom doktrinom zemlje.

Neki ruski zvaničnici su pozvali Kremlj da promijeni doktrinu kako bi se snizio prag za korišćenje nuklearnog oružja, a Putin je rekao da bi dokument mogao da se izmijeni kako bi se uzelo u obzir globalna situacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 23:54