mobilni telefoni telefon djeca / - FOTO: PEXELS
10/09/2024 u 10:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Australija planira da zabrani djeci korišćenje društvenih mreža

Australija planira da uvede za djecu starosno ograničenje korišćenje društvenih mreža, zbog zabrinutosti za njihovo mentalno i fizičko zdravlje, što je izazvalo protivljenje zagovornika digitalnih prava koji upozoravaju da bi ova mjera mogla da dovede do opasne onlajn aktivnosti ispod radara.

Premijer Entoni Albaniz rekao je da će njegova vlada levog centra ispitivati verifikaciju starosti, prije nego što ove godine uvede zakon o minimalnom uzrastu za korišćenje društvenih mreža, prenosi Rojters.

Albaniz nije precizirao koje će to minimalno godište biti, ali je kazao da će biti najvjerovatnije između 14 i 16 godina.

- Želim da vidim djecu bez svojih uređaja, napolju i u bazenima, na teniskim terenima. Želimo da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima, jer znama da društvene mreže izazivaju društvenu štetu - kazao je Albaniz za ABS.

Usvajanje ovog zakona učiniće Australiju jednom od prvih zemlja na svijetu koje će uvesti starosno ograničenje za korišćenje društvenih mreža.

Mjera bez presedana u jednoj evropskoj zemlji: Francuska zabranjuje djeci mobilne telefone

Prethodni pokušaji, uključujući i EU, propali su zbog žalbi da to ograničava onlajn prava maloljetnicima.

Fejsbuk i Instagram, koji su samoinicijativno uveli minimalno starosno ograničenje na 13 godina, saopštili su da žele da osnaže mlade ljude da imaju koristi od njihovih platformi i opremi roditelje boljim alatima da ih podrže, umjesto da im proste onemoguće pristup.

Australija je jedan od država sa najvećom onlajn populacijom, sa četiri petine od 26 miliona stanovnika koristi društvene mreže, prema podacima IT industrije.

Tri četvrtine Australijanaca, uzrasta od 12 do 17 godina, koristi Jutjub ili Instagram, utvrdila je studija Sidnejskog univerziteta iz prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:48