Џо Бајден / - фото: ЕПА
14/06/2021 u 07:03 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Бајден честитао Бенету формирање израелске владе

Током разговора лидери су нагласили важност савезништва између Израела и САД и истакли њихову повећеност jачању односа између двије земље и очувању безбједности израелске државе, наводи се у саопштењу Бенетовог кабинета

Амерички предсједник Џозеф Баjден позвао jе новоизабраног премиjера Израела Нафтали Бенета како би му честитао на формирању израелске владе.

- Током разговора лидери су нагласили важност савезништва између Израела и САД и истакли њихову повећеност jачању односа између двије земље и очувању безбједности израелске државе - наводи се у саопштењу коjе jе обjавио кабинет Бенета.

Како се додаjе, Бенет jе захвалио Баjдену на подршци Израелу током недавне акциjе у Гази и истакао да сматра Баjдена "великим приjатељем" израелске државе.

Баjден jе Бенета позвао око два сата након што jе влада положила заклетву, преноси Таjмс оф Израел и указуjе да се у саопштењу Бијеле куће помињу и Иран и унапређење мира са Палестинцима.

У саопштењу Беле куће, Баjден jе навео да Израел нема бољег приjатеља од САД и поручио да САД остаjу непоколебљиве у подршци безбедности Израела, додаjе АП.

Баjден jе честитао и министру спољних послова Jаиру Лапиду, коjи ће бити премиjер након Бенета, наводећи да се радуjе "jачању свих аспеката блиских и траjних односа" између двије земље.

- Изразио jе своjу чврсту намјеру да продуби сарадњу између САД и Израела о многим изазовима и приликама с коjима се суочава регион. Лидери су се сагласили да ће се они и њихови тимови уско консултовати о свим питањима у вези са регионалном безбједношћу, што укључуjе Иран - наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Izdvojeno

25. jul 2021 18:27