Džo Bajden / - EPA
29/07/2024 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bajden objavio dugo očekivane predloge promjena u radu Vrhovnog suda

Predsjednik SAD Džozef Bajden danas je objavio dugo očekivane predloge izmjena koje se odnose na rad Vrhovnog suda, pozvavši Kongres da odredi limite mandata i etički kodeks za devetoro sudija tog suda.

Bijela kuća je danas saopštila detalje Bajdenovog predloga koji ima malo šanse da bude usvojen u podeljenom Kongresu, dok je samo 99 dana ostalo do predsjedničkih izbora, navodi agencija, prenosi Blic.rs.

Bajden je naveo da je cilj predloženih promjena vraćanje povjerenja u sud, što je ponovila i potpredsjednica Kamala Haris, ističući da američki narod mora da vjeruje Vrhovnom sudu na čiji rad su bacilli senku nedavni etički skandali i neke odluke sudija.

Kamala Haris održala prvi miting, napala Trampa bez ustezanja

Bajden predlaže da se ukinu doživotna imenovanja sudija, ističući da bi Kongres trebalo da usvoji takav sistem u kojem bi predsjedavajući Vrhovnog suda imenovao nove sudije na svake dvije godine, a njihov mandat bi bio 18 godina.

On je takođe predložio Kongresu da uvede etički kodeks koji bi od sudija zahtjevao da prijave poklone, uzdrže se od političke aktivnosti i povuku se iz slučajeva u kojima oni ili njihovi supružnici imaju finansijski ili neki drugi sukob interesa, navodi AP.

Bajden istovremeno od Kongresa traži da uvede ustavne izmjene kojima bi se preinačila nedavna odluka Vrhovnog suda prema kojoj bivši predsjednici imaju širok imunitet od krivičnog gonjenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:02