Džo Bajden / - EPA
26/10/2023 u 23:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bajden odgovorio Iranu: Ako nastavite da napadate Amerikance, odgovorićemo

Američka vojska napadnuta je barem 12 puta u Iraku i četiri puta u Siriji prošle nedelje, dodao je.

Američki predsjednik Džozef Bajden poslao je  poruku iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju upozorivši Teheran da ne gađa američke vojnike na Bliskom Istoku, saopštila je Bijela kuća, nakon niza napada na američke snage u tom regionu, prenosi Index.rh.

- Poslata je direktna poruka -rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi na brifingu za medije, no nije saopštio detalje.

Američki zvaničnici žele izbjeći širi sukob na Bliskom istoku nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je u Izraelu ubijeno najmanje 1.400 ljudi, uglavnom civila.

Oko 900 dodatnih američkih vojnika uputilo se na Bliski istok ili su tamo nedavno stigli kako bi pojačali protivvazdušnu odbranu i zaštitili američko osoblje u jeku porasta napada u regiji koje pokreću grupe povezane s Iranom, rekao je Pentagon, prenosi Index.hr.

Američka vojska napadnuta je barem 12 puta u Iraku i četiri puta u Siriji prošle nedelje, dodao je.

U srijedu, Bajden je rekao da je upozorio ajatolaha da će SAD odgovoriti ako američke snage nastave da budu meta, no nije rekao kako je poruka iskomunicirana.

- Moje upozorenje ajatolahu je to da ako nastave djelovati protiv vojske, odgovorićemo, a on bi trebao biti pripremljen. To nema nikakve veze s Izraelom - rekao je novinarima.

Izrael je obećao izbrisati Hamas, koji vlada Gazom, u znak odmazde za napad 7. oktobra u kojem je oko 200 ljudi uzeto za taoce. Izrael bombarduje Gazu iz vazduha, izvršio je opsadu i priprema kopnenu invaziju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:33