Бењамин Нетањаху / - интернет
30/08/2021 u 21:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши премијер мора да врати скупе поклоне

Један неименовани израелски званичник, који није имао овлашћења да разговара са медијима, потврдио је да је кабинет премијера контактирао Нетањахуа да врати поклоне које је примио као премијер

Кабинет израелског премијера Нафталија Бенета затражио је данас од бившег премијера Бењамина Нетањахуа да врати на десетине скупих поклона које је добио док је био на тој функцији, преноси Nova.

Захтјев, који је данас потврдио кабинет премијера Бенета, услијдио је када се Нетањаху одмарао на једном приватном острву на Хавајима које је скоро у потпуном власништву милијардера Лерија Елисона, преноси агенција АП.

Елисон, оснивач компаније „Oracle“, пријатељ је бившег премијера и свједок је у тужилалаштву на суђење за корупцију бившем лидеру.

Један неименовани израелски званичник, који није имао овлашћења да разговара са медијима, потврдио је да је кабинет премијера контактирао Нетањахуа да врати поклоне које је примио као премијер.

Бивши израелски премијер Нетањаху, сада опозициони лидер, стекао је репутацију да живи раскошним начином живота, често о трошку пореских обвезника, и суди му се због наводног прихватања скупих поклона од богатих сарадника.

Нетањаху је одбацио све оптужбе и рекао је да је жртва клевете.

Дневни лист „Марив“, који је први објавио ову причу, рекао је да је од Нетањахуа затражено да врати 42 предмета, укључујући поклоне бившег америчког предсједника Барака Обаме и предсједника Русије Владимира Путина.

Како се наводи, уобичајено је да страни лидери једни другима дарују поклоне током службених путовања, али поклони вриједни преко одређене суме, око 90 долара, припадају држави Израел.

Нетањаху и његова супруга Сара нису их вратили, према писму које је послао правни савјетник у кабинету премијера.

На списку се налазе и поклони француских и њемачких лидера, папе и разних добротвора и амбасадора.

У саопштењу породице Нетањаху речено је да су враћени сви поклони који се захтијевају по закону и да они „о којима је ријеч нису у њиховом посједу."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:31