новац / - дан
24/01/2022 u 10:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте порасле пету седмицу заредом

Русиjа jе други произвођач нафте у свиjету, а УАЕ трећи у Организациjи земаља-извозница нафте (ОПЕЦ), преноси Мина

Циjене нафте на свjетским тржиштима порасле су и прошле седмице, па су половином достигле наjвише нивое у више од седам година, да би до петка ипак пале, преноси Мина.

Циjена барела на лондонском тржишту порасла jе прошле седмице 2,1 одсто на 87,89 УСД, док jе на америчком порасла 1,6 одсто на 85,14 УСД, преноси СЕЕбиз. Половином седмице циjене нафте достигле су наjвише нивое од октобра 2014. године, што jе била посљедица поремећаjа у снабдиjевању, након пожара на нафтоводу коjи води од Киркука у ирачком диjелу Курдистана до турске извозне луке Цеyхан, и напада jеменских Хута на Уjедињене Арапске Емирате (УАЕ).

Прекиди испорука надовезали су се на проблеме чланица групе ОПЕЦ+ с повећањем производње због недовољних улагања и дотраjале опреме на нафтним пољима, чиjе jе одржавање у пандемиjи коронавируса запостављено. Међународна агенциjа за енергиjу (ИЕА) саопштила jе у сриjеду да jе група у децембру производила око 800 хиљада барела дневно мање него што jе била зацртала.

Ипак, краjем седмице jе скок циjена посустао, након што jе извjештаj Америчког института за нафту (АПИ) показао раст залиха у претходноj седмици, а кочница су им биле и добитне продаjе. Министарство енергетике саопштило jе да су залихе у Сjедињеним Америчким Државама (САД) у тоj седмици порасле први пут од новембра, а повећане су и залихе бензина, достигавши наjвиши ниво у 11 мjесеци.

Аналитичари процjењуjу да силазни тренд неће потраjати, позиваjући се на проблеме у снабдиjевању и на снажну потражњу.

Страховања од недовољног снабдиjевања потпируjу и геополитичке напетости између Русиjе и Запада због Украjине и напади jеменских Хута на УАЕ.

Русиjа jе други произвођач нафте у свиjету, а УАЕ трећи у Организациjи земаља-извозница нафте (ОПЕЦ).

- ОПЕЦ+ не успиjева да реализуjе производне квоте и буду ли се геополитичке напетости и даље заоштравале, неће бити потребан велики притисак да циjена барела у Лондону дође до 100 УСД - написао jе у биљешци Едwард Моyа из ОАНДА-е.

Званичници ОПЕЦ-а рекли су да би циjене нафте могле расти и сљедећих неколико мjесеци због опоравка потражње и ограничених капацитета ОПЕЦ+ и да би могле премашити 100 УСД по барелу.

С друге стране, Тамас Варга из ПВМ-а упозорава да би противтежа циjенама могле бити високе стопе инфлациjе и наjављено подизање кључних каматних стопа у САД-у, као и неким другим великим западним економиjама.

Након што су у прошлоj години порасле више од 50 одсто, у првим седмицама нове године циjене нафте су скочиле око 13 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:59