/ фото илустрација
11/04/2022 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Састанак представника МКИ и Секретаријата Енергетске заједнице о енергетским и климатским плановима

На састанку је било ријечи о плановима и пројектима које Црна Гора спроводи у настојању да оконча зависност од угља

Државни секретар за енергетику Марко Перуновић и генерални директор Дректората за енергетику и енергетску ефикасност Владимир Дурутовић, одржали су радни састанак са представницима Секретаријата Енергетске заједнице.

На састанку је било ријечи о плановима и пројектима које Црна Гора спроводи у настојању да оконча зависност од угља. Обје стране су такође размијениле ставове о секторским реформама у кључним областима као што су електрична енергија, гас, обновљиви извори енегије и енергетска ефикасност.

- Састанак је омогућио да се припреми транспозиција пакета чисте енергије у Црној Гори. Државни секретар Перуновић је истакао да је Црна Гора одлучна да убрза своју енергетску транзицију, да декарбонизује и диверзификује своје привредне ресурсе. Велики фокус ће бити на обновљивој енергији, како на већем нивоу тако и за потребе појединачних домаћинстава. Као чланови Енергетске заједнице, увијек смо имали високе резултате у усклађивању са европским правилима и политиком и потпуно смо  мотивисани да задржимо тај статус- наводе у саопштењу.

Замјеник директора Секретаријата Дирк Бусцхле поздравио је јасну опредијељеност Црне Горе да настави своју енергетску транзицију рекавши да је сада вријеме за планирање будућег енергетског микса Црне Горе.

- Национални енергетски и климатски план Пакета чисте енергије пружа прави инструмент да се то уради на одговарајучи начин. Иако нису све одлуке које се доносе по основу предметног лаке, Секретаријат је спреман да подржи и посредује у процесу проналажења праве равнотеже између различитих интереса- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:39