Tramp i Bajden / - SKRINšOT/JUTJUB
15/07/2024 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dan nakon atentata: I Tramp i Bajden govore o ujedinjenju i smirivanju strasti

Ujedinjenje i pomirenje nacije - glavne su riječi dan nakon pokušaja ubistva Donalda Trampa u Pensilvaniji. I američki predsjednik Džozef Bajden i Tramp govore o ujedinjenju, Bajden i o smirivanju strasti.

Treća riječ je istraga. Istraga propusta bezbjednosnih službi i Tajne službe koja je Trampa obezbjeđivala. Usred svih tih pitanja, sudija suda na Floridi odbacila je optužnicu protiv Trampa za zadržavanje i nesavjesno rukovanje tajnim dokumentima, prenosi N1.rs.

Izbjegavši za milimetar i sekund susret sa smrću, bivši američki predsjednik i predsjednički kandidat Donald Tramp pri sletanju u Milvoki podigao je pesnicu. Kao što je pesnicu podigao i trenutak nakon što je napadač pokušao da ga ubije, prkoseći i pokušaju ali i pripadnicima Tajne službe koji su pokušavali da ga zaklone od mogućeg nastavka.

Na putu ka Milvokiju Tramp je novinarima ispričao da je to bilo nadrealno iskustvo, da ga je sam Bog spasao, te da želi da ujedini Ameriku. Tramp je kazao da je promjenio i temu svog govora na konvenciji te da ovoga puta neće da se obrušava na predsednika Džozefa Bajdena.

(UŽIVO) Dan nakon atentata: Tramp krenuo u Milvoki na nacionalnu konvenciјu, poјačana bezbjednost

- Neslaganja su neizbježna u američkoj demokratiji. To je dio ljudske prirode. Ali politika nikada ne sme da postane boljno polje, ili, Bože sačuvaj, polje ubijanja. Vjerujem da politika mora da bude arena za mirne debate, za postizanje pravde, za donošenje odluka na osnovu Deklaradije o nezavisnosti i našeg Ustava. Mi smo za Ameriku pristojnosti i milosti, a ne ekstremizma i bjesa“ -  poručio je Bajden.

Šta je 20-ogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa natjeralo da puca na Trampa, istraga još nije otkrila. FBI je saopštio da nije patio od neke mentalne bolesti, niti da je pucao iz ideoloških razloga. Pomoć nije imao. I kako je Kruk uopšte mogao da dođe u priliku da puca – pitanje je koje se postavilo istog sata i na koje bi odgovor trebalo da da istraga.

U fokusu je Tajna služba koja je Trampa obezbjeđivala. Ista tajna služba, ogranak Milvoki, razradila je i plan bezbjednosti za trodnevnu Republikansku nacionalnu konvenciju.

- Ovo je događaj sa posebnom nacionalnom bezbjednošću. To je najveći nivo bezbjednosti koji može da odredi federalna vlada. Uzdamo se u planove bezbjednosti koji su razrađeni za ovaj događaj i spremni smo. To je proces koji je trajao 18 mjeseci. Na ovome smo zajedno radili tokom tih 18 mjeseci, da napravimo operativne planove bezbjednosti i sve aspekte bezbjednosti vezane za ovaj događaj -  poručuje Odri Gibson Kačino, koordinatorka iz Tajne službe SAD.

FBI je takođe siguran da će sve proći bez problema. A Trampove pristalice i republikanski delegati uoči konvencije pomolili su se za njegovo zdravlje.

- Kao što smo mogli da vidimo juče, Bog još nije završio sa Trampom, još ga koristi i ima velike planove za njega. Jer ono što se juče desilo je bilo potpuno čudo -  kaže Didri Hernandez.

- Jučerašnji događaji nas još više ujedinjuju. BIo sam na aerodromu kada se sve desilo i tamo su svi bili bjesni. Svi su bili ljuti što se to desilo i ja tako nešto nikada pre nisam video, znate -  dodaje RoDžer Farina, delegat iz Sjeverne Karoline.

Daleko od Milvokija u Bafalo taunšipu u Pensilvaniji, prijatelji su održali bdenje za ubijenog vatrogasca Korija Komperatorea. Pucajući na Trampa, napadač je ranio još dvoje ljudi i ubio Koperatorija koji je svojim tijelom zaštitio svoju porodicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 12:56