/ - FOTO YOUTUBE илустрација
01/05/2022 u 15:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Долар према корпи валута достигао највиши ниво у 20 година

Доларов индекс скочио је прошле седмице 1,75 одсто, на 102,94 бода, а у једном је тренутку достигао и 103,93 бода, највиши ниво од 2002. године

На свјетским тржиштима вриједност долара према корпи валута порасла је четврту седмицу заредом, па је у једном тренутку достигла највиши ниво у 20 година.

Доларов индекс, који показује кретање вриједности америчке према осталих шест најважнијих свјетских валута, скочио је прошле седмице 1,75 одсто, на 102,94 бода, а у једном је тренутку достигао и 103,93 бода, највиши ниво од 2002. године.

Притом је курс долара према јапанској валути порастао 0,9 одсто, на 129,7 јена (ЈPY). Америчка валута ојачала је и у односу на европску, па је цијена еура потонула 2,2 одсто, на 1,055 долара. У једном тренутку је заронила на 1,047 долара, најнижи ниво у више од пет година.

У цијелом априлу долар је према корпи валута ојачао 4,8 одсто, што је његов највећи мјесечни добитак од почетка 2015. године. То је посљедица сигнала из америчке централне банке, Федералних резерви (Фед) да ће агресивно заоштрити монетарну политику како би сузбила инфлацију, која се креће на највишим нивоима у више од 40 година.

Фед је на сједници у марту повећао каматне стопе први пут од 2018. године, 0,25 постотних бодова, а већ у мају ће их вјероватно повећати даљих 0,5 постотних бодова и најавити план за смањење огромних биланса.

Дио аналитичара очекује да ће Фед 0,5 постотних бодова повећати каматне стопе и на сједницама у јуну и јулу. На тржишту новца сада се процјењује да ће камата на Федове фондове до краја године достићи 2,83 одсто, са садашњих 0,33 одсто. С друге стране, јапанска централна банка још ће неко вријеме водити попустљиву монетарну политику како би подржала опоравак економије, упркос јачању инфлационих притисака.

Због тога је курс долара према јену прошле седмице у једном тренутку скочио на 131,24 ЈPY, нови највиши ниво у 20 година. Цијена еура према долару склизнула је на најниже нивое у пет година. Европска валута је под притиском од почетка руске инвазије на Украјину јер су улагачи забринути због енергетске сигурности Европе, високе инфлације и успоравања раста привреде.

Курс еура према долару пао је у априлу 4,5 одсто, што је његов највећи мјесечни губитак од јануара 2015. године.

Подршку долару, који слови за сигурно уточиште капитала у несигурна времена, пружа и пад свјетских берзи четири седмице заредом. Берзе су под притиском јер је период јефтиног новца завршен, с обзиром на то да централне банке почињу да повећавају каматне стопе, али и да опоравак највећих свјетских економија успорава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:59