/ - SHUTTERSTOCK
30/04/2022 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рубља лидер у јачању према долару

Прилив прихода од извоза је главни фактор јачања рубље, у последња два мјесеца износио је најмање 1,7 милијарди долара дневно, оцјењује Искандер Луцко из ИТИ капитала

Рубља је од почетка године међу лидерима јачања према долару међу валутама тржишта у развоју, произилази из процјена стручњака РИА Новости.

Конкретно, најбољи резултат показао је бразилски реал, који је поскупио у односу на долар на фореку у периоду од краја прошле године до закључно 29. априла за више од 14 одсто. Рубља на Московској берзи је у овом периоду додала 6,2 одсто, колумбијски пезос на фореку - 2,5 одсто, јужноафрички ранд - 1,2 одсто, мексички пезос - 0,9 одсто. Истовремено, курс индијске рупије према долару је пао током периода истраживања за 2,3 одсто, тајландског бата - за 2,7 одсто, турске лире - за 9,7 одсто, аргентинског пезоса - за 10,8 одсто, египатског фунта - за 14, девет одсто.

Прилив прихода од извоза је главни фактор јачања рубље, у последња два мјесеца износио је најмање 1,7 милијарди долара дневно, оцјењује Искандер Луцко из ИТИ капитала. 

„Као резултат тога, у априлу се убрзао раст рубље и премашио 18 одсто, штавише, руска валута је једина у свијету која је за месец дана ојачала у односу на долар. Индекс долара (курс према корпи од шест валута америчких трговинских партнера) скочила је за више од пет одсто у априлу на 20-годишњи максимум како приноси америчких трезора расту уочи новог циклуса повећања стопа Феда почетком маја“, објашњава он.

У садашњим повољним тржишним условима, долар би лако могао да падне са садашњих 70 рубаља на 65 и ниже, али држава није заинтересована за даље јачање националне валуте због њене усмјерености на извоз и све веће потребе за пуњењем буџета, удио прихода од нафте и гаса у чијој структури ће само расти, каже експерт.

"Јака рубља је сада мало релевантна и има мали утицај на куповну моћ и инфлацију због пада увоза и смањења понуде роба на тржишту, од којих се многе не могу замијенити. Релевантност стране валуте је смањена због ограничења кретања капитала, као и друга ограничења, посебно путовања у иностранство, што се у збиру огледа у малој тражњи за њим“, резимира Луцко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 11:12