краљица Елизабета Друга / - принтскрин Јутјуб
02/11/2021 u 08:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Елизабета Друга позвала свjетске вође да се уjедине у борби против климатских промјена

Радећи jедан уз другог имамо капацитет да риjешимо наjнерjешивиjе проблеме и да триjумфуjемо над наjвећим недаћама, рекла jе она у обраћању на приjему добродошлице за свjетске званичнике коjи присуствуjу скупу

Британска краљица Елизабета Друга позвала jе данас у видео поруци свjетске вође окупљене на самиту о клими COP26 у Глазгову да се "удруже" у борби против климатских промjена и "риjеше наjнерjешивиjе проблеме".

"Историjа показуjе да када се нациjе удруже за заjедничку ствар увиjек jе дозвољена нада", рекла jе 95-огодишња краљица коjа због здравља ниjе могла лично да присуствуjе конференциjи.

"Радећи jедан уз другог имамо капацитет да риjешимо наjнерjешивиjе проблеме и да триjумфуjемо над наjвећим недаћама", рекла jе она у обраћању на приjему добродошлице за свjетске званичнике коjи присуствуjу скупу.

Конференциjа УН о клими COP26 почела jе у недjељу у Глазгову у Шкотскоj и траjаће до 12. новембра.

На конференциjи првих дана учествуjу броjни свjетски лидери међу коjима и предсjедник САД Џозеф Баjден, предсjедници Француске и Индиjе Емануел Макрон и Нарендра Моди. Међу учесницима jе и предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић.

Краљица jе рекла да ће ова двонедjељна конференциjа, коjоj она не може да присуствуjе због здравља бити "jедна од риjетких прилика гдjе ће свако имати шансу да се уздигне изнад актуелне политике".

"Многи се надаjу да ће насљеђе овог самита, уписано у књиге историjе коjе jош ниjесу штампане, описати вас као вође коjи ниjесу дозволили да пропусте шансу, и коjи су одговорили на позив будућих генерациjа", рекла jе краљица, коjа jе изгледала да jе у доброj форми.

Краљици су љекари савjетовали одмор од наjмање двиjе недjеље од званичних дужности, мада су jоj дозвољени мањи напори као што су видео разговори.

"Нико од нас неће живjети вjечно", додала jе она и навела да ова борба против климатског загриjавања ниjе "борба за нас саме" већ jе борба "за нашу дjецу, за децу наше дjеце и оне коjи слиjеде њихове кораке".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:41