Краљица Елизабета / - Инстаграм
06/02/2022 u 08:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Краљица Елизабета Друга данас заокружила 70 година владавине

Она је прворангирана и на свjетској листи жена - владара, док јој у европској мjешовитој конкуренцији само још мало измиче француски краљ Луј Четрнаести

Краљица Елизабета Друга данас је заокружила 70 година владавине и потврдила да је недостижни шампион међу британским крунисаним главама по броју година проведених на трону.

Она је прворангирана и на свjетској листи жена - владара, док јој у европској мjешовитој конкуренцији само још мало измиче француски краљ Луј Четрнаести.

Неки Енглези, у шали, већ предлажу да се уз традиционални симбол Уједињеног Краљевства, лава, сада уврсти и слика симпатичне бакице са обавезним шеширићем. Шалу на страну, краљица Елизабета је по свим истраживањима најпопуларнији члан краљевске породице и живи симбол трајности и стабилности Велике Британије и њеног Комонвелта.

Одбила титулу најстарије даме

Елизабета Друга има 95 година, али је и даље веома активна у јавном животу, па је прошле године одбила угледну награду "Најстарија дама године" од часописа за сениоре "Олди". Љубазно се захвалила и одговорила жирију да године нису мјерило, већ да је "човјек стар онолико колико се осјећа старим".

Она је 1945. била прва жена из краљевске породице која се прикључила оружаним снагама као активни члан службе територијалне одбране. На трон је ступила 6. фебруара 1952, када је њен отац краљ Џорџ Шести преминуо на имању у Сендхерсту. Због тога краљица никада нема јавне наступе у дане јубилеја, које проводи далеко од свакодневице, у миру имања.

Тако ће бити и ове године, а за јун су најављене велике свечаности за "платинасти" јубилеј владараке која је ступајући на трон прijе седам деценија поручила поданицима: "Изјављујем пред свима вама да ће цiо мој живот, био он дуг или кратак, бити посвећен служби вама".

image

Краљица Елизабета

- Инстаграм

Елизабета Друга је титуларно, без политичке моћи, краљица и у још 16 држава Комонвелта, а њен лик се налазио на новчаницама 35 држава свijета, по чему је такође на првом мjесту.

Најбогатија је владарка на свijету. Када су се деведесетих појачале критике на рачун монархије и њених трошкова, због извjештаја о краљичином богатству, Елизабета је пристала да плати трошкове већине чланова своје породице и постала први монарх који је платио порез на приход и то ретроактивно, почев од 1930. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:46