Габријел Ескобар / - фото: Стејт Департмент
25/10/2021 u 20:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Надам се да ће Влада Црне Горе наставити да одбацуjе гласове коjи jе удаљаваjу од ЕУ

Ескобар jе поручио и да предсjедник Србиjе Александар Вучић има подршку САД докле год наставља да иде европским путем

Специjални изасланик САД за Западни Балкан Габриjел Ескобар казао jе да се нада да ће Влада Црне Горе наставити да одбацуjе гласове коjи нас удаљаваjу од Европе.

Он jе, одговараjући на питање Ал Jазеера Балканс, да ли вjеруjе Влади Црне Горе и да ли НАТО треба да диjели информациjе с властима у Подгорици, казао да имаjу подршку САД.

"Не говорим у име НАТО, као што ни САД не говори у име НАТО. Колико видимо Црна Гора jе била веома солидан савезник. Влада Црне Горе тренутно има подршку САД, изазови су наћи партнере за формиранjе власти коjи одбацуjу корупциjу и коjи прихватаjу пут ка Европи", казао jе Ескобар. 

"Рекао сам и раниjе, просрспки и проруски утицаj су различити. Истина jе да постоjи одређена странка коjа успиjева измиjешати обоjе, али не видимо проблем да земље региjе имаjу добре односе. Што се тиче Русиjе, нисам сигуран да jе она заинтересована за европски пут Црне Горе. Влада има подршку, надамо се да ће наставити да одбациjу гласове коjи Црну Гору удаљаваjу од Европе", казао jе Ескобар. 

Ескобар jе поручио и да предсjедник Србиjе Александар Вучић има подршку САД докле год наставља да иде европским путем.

"Наш однос са Србиjом ниjе ни добар ни лош, компликован jе. Надам се да ће ово ‘партнерство у развоjу’, коjе имамо са Србиjом, моћи да помогне стабилности у региону“, казао jе Ескобар, одговараjући на питанjе да ли jе Србиjа дестабилизуjући фактор у региону.

Он jе казао да у Босни и Херцеговини неће бити новог рата.

"Неће бити рата у БиХ и не знам зашто људи говоре о рату, а требало би да говоре о економском развоjу. Када људи изађу на изборе, мислим да имаjу jасне опциjе између оних коjи желе да наставе са етничким подjелама из деведесетих и оних коjи желе да иду наприjед",  казао jе Ескобар. 

Упитан да ли САД креираjу пакет санкциjа за званичнике у БиХ, он jе одговорио да jош нико не говори о санкциjама.

"Санкциjе могу бити усмjерене против поjединаца, али jош смо у фази диjалога", изjавио jе Ескобар и упозорио да ентитети немаjу уставна овлашћенjа да се унилатерално повлаче из институциjа.

Он jош ниjе званично наjавио своjу прву посjету региону, али jе навео да тренутно разговара с броjним званичницима о станjу на овом подручjу и о томе како да регион крене наприjед.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:16