Ilustracija / - UNSPLASH
24/09/2024 u 18:11 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Evropska komisija za nekoliko nedelja objaviće godišnji izvještaj o proširenju

Evropska komisija objaviće godišnji izveštaj o proširenju za nekoliko nedelja. saopštio jDidije Reinders, komesar za pravosuđe EU.

Izvještaj će analizirati sve aspekte procesa proširenja u svim državama koje su na tom putu i preporučiti dalje korake koje je potrebno preduzeti kako bi se proces intenzivirao i ubrzao, objasnio je Didije Reinders nakon prvog zajedničkog sastanaka Vijeća za opšte poslove Evropskog Savjeta sa minstrima za evropske poslove Albanije, Crne Gore, Skeverne Makedonije i Srbije na kome su analizorani izveštaji EU o vladavini prava u te četiri države.

On je naveo da su sve četiri države “jasno posvećene preduzimaju mjera za jačanje vladavine prava”

- Kao što je predsednica EU Komisije naglasila u izvještaju o stanju EU prošle godine, cilj ovog proocesa je da ove države postavimo na jednake osnove sa članicama i da im pružimo dodatnu podršku u reformama. Jer proces proširenja jeste i ostaje proces zasnovan na zaslugama koje se za svakog kandidata procjenjuje na osnovu kriterijuma, a vladavina prava i fundamentalne vrijednosti jesu kamen temeljac ovog procesa -   rekao je Reinders, dodajući da će narednih godina proces biti proširen i na ostale države kandidate „u skladu sa napretkom“ koji ostvare na reformskom putu.

Članstvo Crne Gore bilo bi signal da je evropski put ostvariv

Minsitri za evropske poslove Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije učestvovali su na sastanku Vijeća za opšte poslove Evropskog savjeta po prvi put, u skladu sa planom EU da počne integraciju država kandidata i prije proširenja.

Ministar evropskih poslova Mađarske Janoš Boka podsjetio je da su te četiri države bile uključene u izvještaj EU Komisije o vladavini prava i da se o tome razgovaralo na sastanku, prenosi N1.rs.

- Imali smo opštu razmenu mišljenja o vladavini prava sa tim državama kandidatima -  rekao je on i dodao da nije bilo formalnih zaključaka.

- Naglašavam da su zemlje kandidati učestovale na sastanku na jednakim osnovama i razmjenili smo mišljenja sa njima, a ne o njima -  rekao je Boka i dodao da proširenje ostaje jedan od ključnih prioriteta EU tokom mađarskog predsjedavanja Evropskom Unijom, koje traje do kraja ove godine.

On je ponovio ocijenu da „EU nije kompletna bez njihovog priključenja“.

- Očekujemo opipljiv napredak kada je u pitanju priključenje država kandidata i produbljivanje te saradnje kroz predstojeći samit EU-zapadni Balkan i sastanak Evropske političke zajednice - naglasio je Boka.

U izvještaju o vladavini prava koji je objavljen u junu, Evropska Komisija je u velikoj mjeri kritikovala Srbiju i navela da su politički pritisci na pravosuđe i tužilaštvo u Srbiji i dalje na visokom nivou, izražena je zabrinutost za bezbjednost novinara u Srbiji, kao i sumnja u nezavisnost REM-a i javnih servisa i drugo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 18:12