/ - SRDJAN BOLJEVIC
07/12/2021 u 11:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фајзер оптужен да је ширио лажи о АстраЗенека вакцини

Фајзер је наводно финансирао презентацију у којој су говорници тврдили да АстраЗенекина вакцина може узроковати рак те да није сигурна за имуносно угрожене пацијенте

Фармацеутски див Фајзер оптужен је да је плаћао стручњацима да се дискредитира вакцина против корона вируса супарничке компаније АстраЗенека, експлозивно је откриће прилога емитираног на британском ТВ каналу Channel 4.

Фајзер је наводно финансирао презентацију у којој су говорници тврдили да АстраЗенекина вакцина може узроковати рак те да није сигурна за имуносно угрожене пацијенте.

До те изјаве наводно је дошло на едукацијском семинару у Канади прошле године, али није познато колико је таквих презентација било и ради ли се о изолованом догађају.

Фајзер је одбацио ове оптужбе те навео како се презентација лажно приписује њима и да ју је организovala трећа страна.

Још један занимљив податак из истраге је да су трошкови производње за Фајзерове дозе вакцина наводно коштали само 76 пенија по ињекцији.

Будући да Фајзер наплаћује 22 фунте по дози, ово представља маржу од 3.000 посто у односу на производну цијену.

Фајзер је поручио да су процјене крајње нетачне те да се нису узети у обзир клиничка истраживања, производња на масовном нивоу те глобална дистрибуција.

Професор Sir Andrew Pollard, директор Оxфордске групе која је развила вакцину АстраЗенека, одбацио је тврдње и упозорио на опасности ширења дезинформација о вакцинама.

"Постоји огроман ризик од дезинформација, јер све што тјера људе да оклијевају у вези с вакцинацијом", рекао је.

"То може поткопати и утицати на одлуке које људи доносе о властитом здрављу, али и створити несигурност за креаторе политике".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:13