Фаучи / Foto: Arhiva
05/12/2021 u 23:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фаучи увјерава: Омикрон сој је мање опасан од делта соја, али ипак опрез

За сада не изгледа да постоји велики степен озбиљности, поручује водећи амерички епидемиолог

Доктор Ентони Фаучи, инфектолог и главни савјетник предсједника САД за пандемију изјавио је данас да, иако се омикрон сој корона вируса брзо шири државом, прве индикације показују да је мање опасан од делта соја.

Он је за Си-Ен-Ен рекао да је научницима потребно више информација прије него што донесу закључак о озбиљности омикрон соја.

Извјештаји из Јужне Африке, гдје се појавио и гдје постаје доминантна врста, показују да се стопа хоспитализације није алармантно повећала.

- За сада  не изгледа да постоји велики степен озбиљности, али заиста морамо да будемо опрезни прије него што донесемо закључке да је омикрон мање озбиљан и да не изазива тешку клиничку слику, у поређењу са делта сојем- рекао је Фаучи.

Он је навео да Бајденова администрација разматра укидање ограничења путовања за путнике из неколико афричких земаља који нису амерички држављани. 

- Надајмо се да ћемо успјети да укинемо ту забрану у прилично разумном временском периоду - рекао је Фаучи и додао да се сви осјећају лоше због тешкоћа са којима је суочена Јужна Африка и друге афричке земље.

Омикрон сој до данас је откривен у трећини америчких држава, укључујући сјевероисток, југ и западну обалу.

Висконсин и Мисури су међу последњим државама у којима су потврђене инфекције новим сојем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:45