Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
16/09/2024 u 21:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

FBI: Lokacija telefona osumnjičenog za pokušaj napada na Trampa pokazuje da je kod terena čekao 11 sati

Muškarac iz Sjeverne Karoline, osumnjičen za pokušaj napada na Donalda Trampa, sumnja se da je bivšeg predsjednika SAD čekao više od 11 sati na golf terenu na Floridi.

Novi detalj pojavio se u federalnoj krivičnoj prijavi koja tereti Rajana Ruta (58) za posjedovanje oružja u vezi sa incidentom u blizini Trampove kuće u Mar-a-Lagu, piše Politiko, prenosi N1.

Podaci o lokaciji mobilnog telefona koje je dobio FBI pokazuju da je Rut „bio lociran u blizini drvoreda“ na Trampovom golf terenu u Vest Palm Biču od nešto prije 2:00 ujutru u nedjelju do oko 13:30, napisao je specijalni agent FBI Mark Tomas.

Otprilike tada je agent Tajne službe navodno primjetio cijev pištolja kako viri iz obližnje ograde i pucao na Ruta, koji je skočio u vozilo i pobjegao, prema istražiteljima.

Torba u kojoj je bila hrana takođe je pronađena na licu mjesta, rekao je Tomas, naglašavajući mogućnost da je Rut neko vrijeme kampovao u žbunju oko golf terena.

Rut se jutros pojavio na saveznom sudu u Vest Palm Biču na kratkom saslušanju u plavom zatvorskom kombinezonu.

Sudija za prekršaje ga je formalno obavijestio o krivičnim prijavama protiv njega u ovom trenutku: posjedovanje vatrenog oružja od strane osuđenog zločinca i posjedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem, pokazuju sudski spisi.

Američki sudija za prekršaje Rion Mekejb odredio je da Rut ostane bez kaucije do ročišta o pritvoru zakazanog za 23. septembar.

Tramp okrivio Bajdena i Haris za pokušaj atentata: "Pucaju na mene zbog njihove retorike"

Sudija je Ruta proglasio „siromašnim“ i imenovao federalnog branioca da ga zastupa u slučaju, pokazuju zapisi.

Dok je FBI rekao u nedjelju da istražuje događaj kao očigledan pokušaj atentata, početne tačke optužnice protiv Ruta bile su ograničene na optužbe za oružje i nisu uključivale konkretnu optužbu za pokušaj atentata ili bilo koje nasilno djelo.

U žalbi koja je izdata protiv Ruta navodi se da su organi za sprovođenje zakona pronašli pušku u stilu SKS, kalibra 7,62×39 i nišan na mjestu događaja na perimetru Trampovog golf terena. Serijski broj „nije bio čitljiv golim okom“, napisao je Tomas.

Optužbe u saveznoj krivičnoj prijavi su preliminarne. Obično je potrebna optužnica porote prije nego što se slučaj nastavi. Tužioci to često koriste da dodaju još neke tačke.

Novi pokušaj ubistva Trampa: Uhapšen osumnjičeni

Državni tužilac okruga Palm Bič Dejv Aronberg rekao je da se čini da Rut nije pucao iz puške koju je navodno uperio kroz ogradu u blizini žbunja dok je Tramp igrao golf..

- Očigledno, Rut je uperio pušku u stilu AK-47 u agenta Tajne službe, koji je reagovao brzo i pucao na njega. Jedine hice, očigledno, ispalili su agenti, rekao je Aronberg na MSNBC-u.

Čak i ako Rut nije pucao iz svog oružja, i dalje bi mogao da se suoči sa optužbom za pokušaj atentata, iako bi vlasti možda željele da dalje istraže kako bi pronašle više dokaza o njegovoj namjeri.

Rut je uhapšen u nedjelju na auto-putu 95 u okrugu Martin, sjeverno od okruga Palm Bič, nakon što je policija podijelila opis njegovog vozila i registarske tablice.

Šerif okruga Palm Bič Rik Bredšo rekao je da je svjedok vidio Ruta kako „istrčava iz žbunja“ u blizini staze i fotografisao Rutov crni „nisan“ i njegove registarske tablice dok se udaljavao.

Tajna služba je kasnije otkrila pušku, ranac i GoPro video kameru pričvršćene na ogradu blizu mjesta gdje je Ruta primijetio agent koji je provjeravao okoliš oko Trampa, rekli su zvaničnici.

U novoj krivičnoj prijavi se navodi da je registarska tablica na Rutovom „nisanu“ koji je otišao sa lica mjesta prijavljena da je ukradena sa kamiona.

Aronberg je na konferenciji za novinare rekao da njegova kancelarija priprema sudsku dokumentaciju za pritvor osumnjičenog, ali da su savezni tužioci preuzeli slučaj.

Rut ima dugi krivični dosije u Sjevernoj Karolini, uključujući osudu za krivično djelo zbog posjedovanja oružja za masovno uništenje.

To je proizašlo iz incidenta iz 2002. godine kada se zabarikadirao u preduzeću u Grinsborou, nakon zaustavljanja saobraćaja. Oružje za masovno uništenje se odnosilo na ilegalno, automatsko oružje koje je Rut imao, navodi se u izvještaju lokalnih medija.

Rut je takođe osuđen u Sjevernoj Karolini za višestruka krivična djela posjedovanja ukradene robe, prema krivičnoj prijavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:05