Argeološka nalazišta / - SHUTTERSTOCK
15/09/2024 u 23:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fosili sabljozubog lososa i praistorijske ajkule pronađeni ispod škole u Los Anđelesu

Arheolozi su na teritoriji srednje škole u Los Anđelesu pronašli pravo bogatstvo – morske fosile koji datiraju iz vremena prije 8,7 miliona godina. U dva nalazišta sa fosilima pronađeni su i tragovi da su tu živjeli sabljozubi losos i megalodon, ogromna praistorijska ajkula.

Los Anđeles Tajms izvijestio je da su istraživači otkrili dvije lokacije u kampusu Srednje škole „San Pedro“ ispod kojih su zakopani fosili, uključujući fosile izumrlog sabljozubog lososa i megalodona, gigantske praistorijske ajkule.

Na jednoj lokaciji nalazi se velika količina kostiju starih 8,7 miliona godina, to jest iz doba miocena, dok je na drugom mjestu pronađena velika količina školjki iz vremena per 120.000 godina, to jest iz ere pleistocena. Fosili su otkriveni između juna 2022. i jula 2024. godine.

U izjavi za Los Anđeles Tajms, Ričard Bel, geolog Kalifornijskog državnog univerziteta na Long Biču, rekao je da istraživači analiziraju hemijski i mineralni sastav fosila. „Moramo pronaći tragove i potom ih objediniti“, rekao je Bel, dodajući da su fosili iz doba miocena bili obavijeni dijatomitom, sedimentnom stijenom koja se sastoji od fosilizovanih skeletnih ostataka jednoćelijskih vodenih algi.

(FOTO/VIDEO) "Životinjska sahrana" na Duklji i na obali Crnog mora

Prema riječima profesora Bela, dijatomit ukazuje na to da je područje bilo bogato algama, što je pomoglo pri razvoju bogatog ekosistema koji se sastojao od raznih morskih stvorenja.

- To je cio ekosistem iz vremena koje je davno prošlo… Imamo sve ove dokaze na osnovu kojih budući istraživači mogu da opišu kako je čitava ekologija izgledala prije devet miliona godina. To je zaista rijetkost“, rekao je Vejn Bišof, direktor kulturnih resursa u korporaciji „Envikom“ za sajt LAist.

Ostin Hendi, pomoćnik kustosa u Prirodnjačkom muzeju okruga Los Anđeles, rekao je da istraživači vjeruju da je „postojao podvodni kanal koji je nosio materijal iz pliće vode u dublju vodu, a da je u blizini bilo vulkanske aktivnosti.

- Ovo je bilo veliko iznenađenje za sve kada su počeli da kopaju - dodao je Hendi.

Prema pisanju Los Anđeles Tajmsa, fosili su podijeljeni između istraživačkih i obrazovnih institucija, uključujući Zajednicu škola distrikta Los Anđelesa, morski akvarijum Kabriljo u San Pedru i Prirodnjački muzej okruga Los Anđeles.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:47