Антонио Гутереш / - УН
04/05/2022 u 09:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш позвао на безбједан и достојанствен повратак избјеглица у Нигерију

Џихадистичка побуна која је избила на сјевероистоку 2009. године убила је више од 40.000 људи и расељавала 2,2 милиона

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на „безбједан“ и „достојанствен“ повратак расељених особа у Нигерију током посјете сјевероистоку земље, гдје већ десет година траје побуна џихадиста.

- Рјешење је да се створе безбједни услови, услови за развој како би се могли безбједно и достојанствено вратити кући - рекао је Гутереш на конференцији за новинаре.

Генерални секретар УН, који је у уторак поподне стигао у Мајдугури, у држави Борн, центар џихадистичке побуне, дао је изјаву након посјете избегличком кампу.

Одговарајући на питање новинара, Гутереш је рекао: „Наравно да услови у избјегличком насељу (…) нијесу добри. Био сам Високи комесар за избјеглице. Никада нисам видио избеглички камп у којем бих желио да живим са својом породицом“.

- Због тога радимо оно што треба да урадимо у смислу хуманитарне помоћи овим камповима“, водећи рачуна о развоју и безбједности - додао је он.

Генерални секретар УН је, без пратње новинара, посјетио камп за преваспитавање бивших бораца џихадиста. Он се заложио за “повратак у друштво оних који су у тренутку очаја постали терористи и који сада желе да буду грађани” који ће се залагати за мир.

Прије одласка у Нигерију, Гутереш је током јутра посјетио избјеглице и расељена лица у западном Нигеру. Обилазак тог дијела Африке требало би да се заврши у сриједу.

Крајем марта, више од 4.000 Нигеријаца који су побјегли од насиља Исламске државе и џихадистичких група Боко Харам вратило се кући упркос небезбједности.

Џихадистичка побуна која је избила на сјевероистоку 2009. године убила је више од 40.000 људи и расељавала 2,2 милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:44