Горан Шарић / - киц
25/07/2021 u 21:44 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватски историчар Шарић: Добро је да се Хрвати поносе Теслом, али треба да се стиде што његових потомака нема у Смиљану

Теслини рођаци коjи су 1941. страдали у усташком геноциду нису у Србиjи били ни таj jедан пут, па су убиjени само зато што су били Срби, навео је историчар на свом фејсбук профилу

Хрватски историчар Горан Шарић одговорио је на свом фејсбук профилу предсједнику Хрватске, Зорану Милановићу на тему какве везе Тесла има са Србиjом, и запитао се може ли Тесла просвиjетлити нас као што jе освиjетлио свиjет? – Тесла са Србиjом има везе као и Брус Ли, рекао jе хрватски предсjедник Милановић, а министар вањских послова Грлић-Радман, иначе син комунистичког олигарха и таjкуна, коjи се жали да jе у комунизму лоше живио, каже да не зна какве везе Тесла има са Србиjом – истакао је Шарић на свом фесјбук профилу.

Шарић даље наводи да, ако не знате какве везе Тесла има са Србиjом, знате ли можда зашто су усташе од 1941. до 1945. поклале преко 100 његових ближих и даљих рођака.

–  Зашто су посљедње Тесле протjеране 1995. у Србиjи, што их нису тjерали у Кину? Зашто су му 1992. срушили споменик у Госпићу? И зашто грађани Госпића у анкети двадесет година касниjе нису били за повратак споменика Тесли, него на том мjесту држе jедног другог Србина „оца домовине” – пита се Шарић.

Шарић је узвратио и питањем, какве везе Тесла има са Хрватском?

– Родио се и крапински прачовjек на простору данашње Хрватске, па ниjе Хрват. Родила jе и моjа прабаба мог диду у пољу, па се никад ниjе изjаснио као кромпир. Тесла се родио у Воjноj Краjини, административноj jединци у коjоj су његови сународњаци, Срби, имали одређени вид аутономиjе, потврђен броjним документима, међу осталим и „Српским статутима” „Статута Валацхорум”. Проћи ће готово циjело стољеће приjе него одлукама АВНОJ-а настане Хрватска, коjу су стварали хрватски Срби у редовима партизана у jеку наjвећег усташког геноцида над Србима – наводи Шарић.

Он је истакао и да ниjе било геноцида и етничког чишћења Теслиног народа и родбине у Хрватскоj, онда би било нормално да се Хрвати поносе Теслом.

– Али, како су ти злочини дубоко узнемируjућа стварност, онда свака прича о Теслином пориjеклу мора почети са тим. Без обзира на све, добро jе да се Хрвати поносе Теслом, али би било добро и да се стиде што у Смиљану више нема његових рођака. Међутим, jедно jе бити поносан на сваког човjека коjи се родио на подручjу данашње Хрватске, а друго jе негирати национално пориjекло тог човjека. Наравно да jе сваки Србин рођен у Хрватскоj на неки начин, политички, менталитетом, социолошки, културолошки, идентитетски ако не Хрват, онда у сваком случаjу близак Хрватима. Као што jе и сваки Хрват рођен у Србиjи, можда више Србин него Хрват. По чему jе Ана Брнабић Хрватица? По чему jе Милорад Пуповац Србин? Обоjе су много више изданци средине у коjоj су се родили и живе, него што су оно што су им били преци – истиче Шарић.

Шарић даље истиче да, Милановић, информираjући се очигледно на интернету, понавља старе пароле са усташких портала, како jе Тесла jедном у животу био у Србиjи.

– Теслини рођаци коjи су 1941. страдали у усташком геноциду нису у Србиjи били ни таj jедан пут, па су убиjени само зато што су били Срби. Колико пута Србин мора отићи у Србиjу да би постао Србин? Кад неком политичару у СДП-овоj влади пронађу прабабу Српкињу, онда усташиjа виче „Срби владаjу нама”. А кад се наjбољим хрватским ногометашима маjке зову Рада и Боjа, онда нико не каже „Срби су нам дониjели сребро из Русиjе”. Другим риjечима, кад су Срби из Хрватске успjешни спорташи или знанственици онда самим тиме постаjу Хрвати, али ако су министри у СДП-овоj влади, онда су Срби. Србин ниjе онаj ко се родио у Србиjи, него онаj ко прихваћа српски духовни код, косовски завjет, светосавље и ћирилицу, а на томе jе Тесла одхрњjен jеднако као и на маjчином млиjеку – поручује Шарић.

Он даље истиче да ипак, треба бити поштен и примиjетити да jе Хрватска под премиjером Пленковићем направила неке jако важне кораке.

– Прошле године, по први пута приликом обиљежавања Олуjе, поклонило се и невиним српским цивилима. Такође, пуно jе боље да jе на кованици Тесла, него Туђман. И заиста, не могу не примиjетити утицаj Андреjа Пленковића на деусташизациjи хрватског друштва. Жалосно jе да ми у 21. стољећу, стољећу коjег jе као и 20. стољеће измислио Никола Тесла, и даље расправљамо о његовоj националности, умjесто да Тесла на кованици буде схваћен као знак сарадње и приjатељства не само Хрвата и Срба, већ и свих људи на свиjету. Да буде схваћен као знак наде, да људска цивилизациjа може бити постављена на темељима љубави и сарадње, онако како нас jе велики Никола Тесла учио. Зато ми jе, без обзира на провокациjе коjе долазе од стране Милановића и Грлића Радмана, драго да jе Хрватска баш Теслу одабрала за кованицу. Надам се да jе то вjесник промjене коjа се догађа у хрватском друштву не само према Тесли него и према његовим сународницима – истиче Шарић.

Он је истакао да са данашњом Србиjом, Хрватском или Америком Тесла има мало везе, jер сигурно ниjе изумио струjу да би ми преко ње гледали „Задругу” и гузицу Ким Кардашиан.

– Желим вjеровати да ће барем Србиjа и Хрватска jедном изгледати онако како их jе Тесла замишљао, ако већ не западна цивилизациjа. Jедна свиjећа може запалити тисуће других свиjећа, а да не изгуби своjу свjетлост. Тесла може бити и српски и хрватски и амерички знанственик, али то неће промиjенити чињеницу да таj гениjе освиjетлио свиjет. Нека мало тог свиjетла освиjетли и усиjане балканске главе – закључио је Шарић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 07:05