Photo by Isaac Quesada on Unsplash
21/08/2021 u 20:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање: Невакцинисани чине чак 98,5 одсто жртава короне

Истраживаче посебно "радује" што је у посљедњих шест мјесеци једна једина особа млађа од шездесет година умрла од короне, а да је била вакцинисана

Њемачки Институт "Роберт Кох" први пут је објавио податке који указују да масовна вакцинација штити и од нових варијанти короне, преноси B92. До сада је у Њемачкој потпуно вакцинисано близу шездесет одсто становништва.

Од почетка фебруара, када је вакцинација у Нјемачкој узела маха, у везу са короном се доводи смрт 335 особа које су биле потпуно вакцинисане. То је свега 1,5 одсто свих смртних случајева у вези са короном, саопштио је у петак Институт "Роберт Кох". Осталих 98,5 одсто смртних случајева погодили су невакцинисане.

Истраживаче посебно "радује" што је у посљедњих шест мјесеци једна једина особа млађа од шездесет година умрла од короне, а да је била вакцинисана.

-Бројке недвосмислено потврђују да вакцине добро штите - посебно од тешког протока болести- рекао је Карстен Валц, генерални секретар Нјемачког друштва за имунологију, за магазин Шпигел.

То важи и када је у питању делта сој вируса, иако се њиме и вакцинисани лакше могу заразити.

У посљедњих мјесец дана 15 одсто симптоматских зараза отпада на вакцинисане, док је 85 одсто заражених са симптомима невакцинисано. Код оних који заврше на болничком лијечењу невакцинисани чине око 92 одсто, а на станицама интензивне његе и респираторима чак 99,2 одсто од фебруара до данас.

Институт "Роберт Кох" званично рачуна са 58,5 одсто вакцинисаних у становништву до сада. Незванично, та бројка би могла да буде и виша због неуредног вођења статистике или могућности да се неко вакцинисао у иностранству.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:44