Нафтали Бенет / - фото: Н1
20/04/2022 u 22:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Израелски премијер забранио ултрадесничарима улазак у Стари град Јерусалима

Прошле године је покрет Хамас лансирао ракете ка Израелу када је сличан ултранационалистички марш требало да почне у Старом граду

Израелски премијер Нафтали Бенет забранио је данас посланику крајње деснице Итамару Бен Гвиру да уђе у муслиманска подручја у Старом граду Јерусалима и одржи митинг у покушају да заустави даљу ескалацију насиља.

Тензије су порасле последњих недеља у источном Јерусалиму који је окупирао Израел.

Забрана има за циљ да спријечи даљу ескалацију насиља у Старом граду, укључујући инциденте у џамији Ал-Акса, гдје је више од 170 људи повријеђено у сукобима између палестинских демонстраната и израелских снага у петак и недељу.

Бен Гвир је најавио да ће учествовати на скупу, рекавши да ће продефиловати кроз капију Дамаска, главни улаз у муслиманску четврт Старог града Јерусалима, преноси Кликс.ба.

Бенет је прихватио препоруку шефова безбједности који су тражили да се десничарима спријечи улазак у дио Јерусалима који је важан за муслиманску страну.

- Немам намјеру да дозволим да мали политички поени угрозе животе људи - рекао је Бенет.

Он је додао да неће дозволити да политичка провокација Бен Гира угрози израелску војску и полицију и додатно отежа њихов ионако тежак задатак. Израелска полиција је раније забранила скуп на предложеној рути.

Бен Гвир је контроверзни члан опозиције, чије присталице повремено скандирају „Смрт Арапима“. Десничар Бенет, кључна фигура израелског покрета за насељавање, предводи крхку коалициону владу.

Раније овог мјесеца, Бенетова коалиција изгубила је већину од 61 члана у Кнесету, израелском парламенту, након што је један члан напустио владу у спору око употребе производа од хлеба са квасцем у болницама током Ускрса.

Затим је у недељу, странка Раам, коју чини арапска мањина у земљи и са четири члана у Кнесету, суспендовала своју подршку коалицији након насиља у џамији Ал-Акса.

У међувремену, десничарски посланици у коалицији су под притиском да напусте владу, јер сматрају да је понашање владе превише повољно за Палестинце.

Бенет, коалициона безбједност није државна безбједност“, написао је данас Бен Гвир на Твитеру, пријетећи да ће отићи до капије Дамаска.

Прошле године је покрет Хамас лансирао ракете ка Израелу када је сличан ултранационалистички марш требало да почне у Старом граду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:29