ЈАИР ЛАПИД / - ФОТО: ТВИТЕР
02/05/2022 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лапид: Израел улаже напор у добре односе са Русијом, али постоје границе

Његове ријечи су неистина и њихова намјера је погрешна. Коришћење холокуаста јеврејског народа као политичког средства мора одмах престати, рекао је премијер Израела Нафтали Бенет

Министар спољних послова Израела Јаир Лапид изјавио је да Израел улаже сваки могући напор да има добре односе са Русијом, али да постоји граница и да је та граница овог пута пређена.

- Влада Русије мора да се извини нама и јеврејском народу - рекао Лапид, пошто је критиковао Русију за „неопростиве“ изјаве свог руског колеге Сергеја Лаврова о нацизму и антисемитизму, укључујући тврдње да је Адолф Хитлер био Јеврејин.

Због таквих изјава, у којима се Јевреји криве за сопствено убиство у Холокаусту, амбасадор Русије у Тел Авиву је позван на разговор у Министарство спољних послова Израела у Јерусалиму.

Један израелски званичник потврдио је да је амбасадору Анатолију Викторову прениjет став Израела и да је договорено да не буду објављени други детаљи, преноси Н1.

Изјаве Лаврова у интервјуу за италијанску телевизију о руским тврдњама да је циљ инвазије на Украјину денацификација земље и да она може имати нацистичке елементе иако су неке личности, укључујући предсједника, Јевреји, стрмоглави су пад у односима двије земље, наводи АП. Изјава је дата у вријеме када Израел настоји да заузме опрезан став између Русије у Украјине и остане у добрим односима са Москвом због безбједносних потреба на Блиском истоку.

- Они питају како нацификација постоји ако смо ми Јевреји. По мом мишљењу Хитлер такодје има јеврејско поријекло, тако да то не значи апсолутно ништа - рекао је Лавров и додао да се већ неко вријеме од Јевреја може чути да су највећи антисемити били Јевреји.

Лапид је на ту изјаву реаговао врло оштро, означивши је "неопростивом скандалозном и ужасном историјском грешком".

- Јевреји нису убијали себе у Холокаусту. Најнижи ниво расизма против Јевреја је оптуживање самих Јевреја за антисемитизам - рекао је Лапид, син преживјелог у холокаусту.

Премијер Израела Нафтали Бенет, који је иначе одмереније критиковао руску инвазију, такође је осудио изјаве Лаврова.

- Његове ријечи су неистина и њихова намјера је погрешна. Коришћење холокуаста јеврејског народа као политичког средства мора одмах престати - рекао је Бенет.

Меморијлани центар Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму је изјаве шефа дипломатије Русије оцијенио као апсурдну, опасну заблуду која заслужује осуду.

- Лавров пропагира инверзију Холокауста - претварајући жртве у злочинце на основи промовисања потпуно неосноване тврдње да је Хитлер био јеврејског поријекла - наведено је у саопштењу.

Уз то се додаје да је "исто тако озбиљно називање Украјинаца уопште и предсједника Володимира Зеленског посебно, нацистима" те да то "између осталог јесте искривљавање историје и увреда за жртве нацизма".

Израел је основан после Холокауста и постао је уточиште за Јевреје из цијелог свијета. Та земља је у центру настојања да се очува сјећање на Холокауст и води борба против антисемитизма.

Та настојања се, међутим, понекад сукобљавају са другим националним истересима, а овог пута због присуства Русије у сусједној Сирији, у којој израелска војска напада непријатељске мете и мора да сарађује са Москвом како не би дошло до сукоба.

То је, између осталог, навело Израел да не критикује превише рат у Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:52