Kоронавирус ће се лијечити још једним лијеком / - LAZAR RUZIC
27/09/2021 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јапан одобрио пети лијек у борби против коронавируса

Клиничко испитивање коjе jе обухватило 1.057 пациjената показало jе да jе лијек, коме jе у маjу одобрена хитна употреба у САД -у, смањио ризик од смрти и хоспитализациjа коjе траjу дуже од 24 сата за 79 одсто у поређењу са плацебом

Стручна комисиjа Министарства здравља Jапана одобрила jе jеднократну терапиjу засновану на моноклоналним антитијелима коjу су развили британски произвођач љекова „ГлакоСмитКлин ПЛЦ” и америчка фирма „Вир Биотехнолоџи Инц”, други пут да jе одобрила лијек за лијечење лакше и средње тешке инфекциjе код пациjената са ковидом 19.
Након одобрења „сотровимаба”, коjи се даjе као поjединачна доза интравенозно, министарство здравља ће званично дати своjе брзо одобрење за лијечење, што би уjедно био пети лијек одобрен у Jапану за лијечење ковида 19.

Клиничко испитивање коjе jе обухватило 1.057 пациjената показало jе да jе лијек, коме jе у маjу одобрена хитна употреба у САД -у, смањио ризик од смрти и хоспитализациjа коjе траjу дуже од 24 сата за 79 одсто у поређењу са плацебом.

Одобрење, коjе долази три недеље након што jе jапанска грана „ГлакоСмитКлине-а” поднијела захтјев Министарству, даjе подстицаj арсеналу љекова доступних за лијечење благо до умјерено болесних ковид-пациjената коjима ниjе потребан кисеоник, али су у опасности да им се стање погорша.

Од одобрења у jулу, све већи броj болница широм земље већ користи други третман моноклоналних антитијела, „Ронапрев”, коjи се састоjи од вјештачки произведених антитијела. Завршна фаза клиничког испитивања у иностранству показала jе да лијек, коjи jе премиjерка Jошиде Суга описала као „револуционаран”, а развили су га америчка фирма „Регенерон Фармацеутикалс” и шваjцарски произвођач љекова „Роше”, смањуjе ризик од хоспитализациjе или смрти за 70,4 одсто и скраћуjе траjање симптома за четири дана.

Док су Ронапрев антитијела развиjена од опорављених ковид-пациjената, сотровимаб jе првобитно идентификован током избиjања САРС-а 2003. „Сотровимаб” се везуjе за регион спаjк протеина, што му даjе снажну ефикасност чак и против вариjанти коронавируса, каже „ГлакоСмитКлине”. Подаци из студиjа ин витро показали су да сотровимаб одржава активност против тренутно присутних вариjанти уклjучуjући делта и ламбда верзиjе, према произвођачу љекова.

Сотровимаб jе добио одобрење Комитета за љекове за хуману медицину у Европскоj униjи, а такође jе добио привремено одобрење у Канади, Италиjи, Сингапуру, Уjедињеним Арапским Емиратима и другим земљама. Осим тога, добио jе дозволу за промет у Аустралиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:24