Ministarka spoljnih poslova Kine / - XW/MEDIABIRO
16/01/2024 u 12:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina pozdravlja odluku Naurua da prizna princip jedne Kine i da prekine diplomatske veze sa Tajvanom

Kina je spremna da radi sa Nauruom na otvaranju novih poglavlja bilateralnih odnosa na osnovu principa jedne Kine, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine

Kina cijeni i pozdravlja odluku vlade Republike Naurua da prizna princip jedne Kine, te da prekine takozvane diplomatske veze sa Tajvanom i da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa Kinom, rekla je u ponedjeljak portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Izjava portparolke je uslijedila nakon što je vlada Republike Naurua prethodno zvanično objavila odluku da na svijetu postoji samo jedna Kina, da je Tajvan neotuđivi dio kineske teritorije, a vlada Narodne Republike Kine je jedina legalna vlada koja predstavlja cijelu Kinu, prenosi Media Biro.

To je ono što je potvrđeno u Rezoluciji 2758 Generalne skupštine UN-a i to je preovlađujući konsenzus međunarodne zajednice, rekla je portparolka.

Kina je uspostavila diplomatske odnose sa 182 zemlje na osnovu principa jedne Kine. Odluka vlade Naurua o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kinom još jednom pokazuje da je princip jedne Kine pravac u kom se globalno mišljenje kreće i gdje se luk istorije savija, rekla je portparolka.

Kina je spremna da radi sa Nauruom na otvaranju novih poglavlja bilateralnih odnosa na osnovu principa jedne Kine, rekla je portparolka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:42