Demonstracije, Kuba / - TWITTER/X/REBECAMORALESE3
24/11/2023 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kuba: Demonstracije podrške Palestincima, predvodnik šef države

Skoro sat demonstranti su mahali palestinskim zastavama i natpisima "Slobodna Palestina", "Ne genocidu, živjela Palestina"

Kubanski predsjednik Migel Dijas-Kanel (Miguel Diaz-Canel) predvodio je sinoć velike demonstracije u Havani u znak podrške Palestincima, tokom kojih su SAD kritikovane zbog podrške Izraelu.

Zajedno sa suprugom Lis Kuestom (Cuesta) i kubanskim premijerom Manuelom Marerom (Marrero), predsjednik je predvodio demonstracije koje su pokrenute na poziv komunističke omladine i održane na Malekonu, obalskoj aveniji Havane gdje se nalazi američka ambasada, prenosi N1.

- Ono što mladi Kubanci traže ovim maršem jeste da se vatra u Palestini zaustav", rekla je jedna studentkinja za Frans pres i ocijenila da se u Gazi "dešava genocid".

Skoro sat demonstranti su mahali palestinskim zastavama i natpisima "Slobodna Palestina", "Ne genocidu, živjela Palestina".

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, okupilo se više od 100.000 ljudi, među kojima studenti, srednjoškolci, kao i zaposleni u državnim kompanijama.

Na skupu je bio i specijalni predstavnik Evropske unije za ljudska prava Emon Gilmor (Eamon Gilmore).

Prolazeći ispred ambasade Sjedinjenih Država, čija vlada čvrsto podržava Izrael, mladi demonstranti su uzvikivali "Jenki, fašista i terorista".

To su najveće demonstracije organizovane na Kubi od početka rata u Gazi 7. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:27