ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
01/02/2022 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ледени покривач Гренланда за 20 година изгубио 4.700 милијарди тона леда

По климатолозима, на Гренланду има толико леда да би океани могли порасти за више од седам метара када би се отопио

Огромни ледени покривач на Гренланду изгубио је 4.700 милијарди тона леда у 20 година што је изазвало подизање нивоа океана за 1,2 центиметра, по новим подацима данског истраживања Арктика објављенима ове недеље.

Тај волумен отопљеног леда, који би површину Сједињених Држава прекрио с пола метра воде, посебно је важан за обале Гренланда, по истраживању које се темељи на сателитском праћењу програма „Граце“.

- Од почетка мјерења у априлу 2002, ледени покривач Гренланда изгубио је око 4.700 гигатона леда или 4.700 просторних километара - објавио је Полар Портал, кровна организација данских института за Арктик.

- То топљење леда допринијело је подизању нивоа мора за 1,2 центиметра - додао је.

- Подаци показују да се већина губитка леда догађа на рубовима леденог покривача гдје се лед повлачи, да се ледени фронтови повлаче у фјордовима и на тлу и да је топљење јаче на површини леда - објаснио је.

По тим подацима, посебно је погођена западна обала Гренланда.

Глобално загријевање посебно је алармантно на Арктику, гдје се последњих декада одвија три до четири пута брже него у остатку свијета, по последњим научним истраживањима.

По истраживању које је пред крај јануара објавила НАСА, убрзано топљење леда у близини обала последица је загријевања Арктичког океана што доприноси "барем као и ваздух на површини" смањењу леденог покривача.

Топљење леда на Гренланду у овом је тренутку главни узрочник подизања нивоа океана на Земљи. Ледници на Гренланду повлаче се шест до седам пута брже него пре 25 година, по подацима НАСА.

По климатолозима, на Гренланду има толико леда да би океани могли порасти за више од седам метара када би се отопио.

Арктички ледени покривач такође се јако повукао изгубивши готово 13 посто површине у десет година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:20