/ - PRIVATNA ARHIVA, B.G.
23/02/2022 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лондон: Нема доказа да Русија шаље трупе у Донбас

Немогуће је предвидјети неки конкретан нацрт могућих дејстава, то зависи од конкретне ситуације која се развија на лицу мјеста, на терену, објаснио је Путин

Лондон тренутно нема јасне доказе да Русија шаље трупе у Донбас, изјавила је министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас за ТВ канал „Скај њуз“.

„Чули смо од (предсједника Русије Владимира) Путина лично да он шаље трупе, али за сада немамо потпуне доказе да се то дешава“, казала је она.

Међутим, подсјећамо да је руски лидер током јучерашњег обраћања новинарима отворено рекао да није најавио увођење војске у Донбас.

„Прво, нисам рекао да ће трупе кренути тамо одмах након нашег састанка са вама овдје. Друго, немогуће је предвидјети неки конкретан нацрт могућих дејстава, то зависи од конкретне ситуације која се развија на лицу мјеста, на терену“, објаснио је Путин.

Према његовим ријечима, ако буде потребно, Русија ће испунити своје обавезе пружања војне помоћи Доњецкој и Луганској републици.

Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру, 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих мјесеци. У петак, 18. Фебруара, су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће пријетње од борбених дејстава.

Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедјељак, послије ванредне проширене сједнице Савјета безбједности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донијети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго рјешење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, предсједник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:40