Ilustracija / RTS
07/10/2024 u 10:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Makron i Starmer: Saosjećamo sa porodicama žrtava

Francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Kir Starmer su, povodom godišnjice masakra koji je palestinski Hamas izvršio na Izrael, izrazili saosjećanja sa porodicama žrtava i istakli da se zalažu da se uspostavi mir.

Poruke mira i saosjećanja šalju i drugi svjetski zvaničnici.

Francuski predsjednik je rekao da bol koji osjeća izraelski narod, francuski narod i „ranjeno čovječanstvo“ ostaje isto toliko jak kao prije godinu dana.

Makron je na mreži Iks uputio svoje „bratske misli“ žrtvama i taocima i „porodicama sa slomljenim srcima zbog odsustva ili čekanja“.

Makron je juče u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom ponovi nepokolebljivo angažovanje Francuske za bezbjednost Izraela. Razgovor je bio namijenjen da otkloni nelagondost između dvije zemlje dan pošto je francuski predsjednik pozvao da se prekine sa nekim isporukama oružja Izraelu.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je danas da njegova zemlja „neće posustati“ u „potrazi za mirom“.

- Nećemo posustati u našoj potrazi za mirom na ovaj dan tuge i bola, odajemo počast onima koje smo izgubili i ostajemo riješeni da vratimo one koji se još drže kao taoci, da pomognemo onima koji pate i da osiguramo bolju budućnost na Bliskom istoku - napisao je britanski premijer na mreži Iks.

Fon der Lajen povodom godišnjice još jednom osudila napade Hamasa: Nema opravdanja za teror

Australijski premijer Entoni Albaneze je u saopštenju povodom godišnjice napada rekao da taj dan nosi „užasan bol“ i da njegova vlada „nedvosmisleno“ osuđuje napad Hamasa na Izrael prije godinu dana, prenijela je agencija AP.

- Nedvosmisleno osuđujemo sve predrasude i mržnju. U Australji nema mjesta diskriminaciji protiv naroda bilo koje vjere - rekao je Albaneze.

Rekao je da je svaki nedužni život važna i da je broj civila ubijenih u sukobi velika tragedija.

Albaneze je izrazio nadu da je mir moguć i vjeru u to pripada svim ljudima.

Militanti Hamasa napali su Izrael 7. oktobra 2023. i ubili oko 1.200 ljudi i oteli 251 taoca. To je bio najsmrtonosniji napad u istoriji te zemlje i izazvao je rat u Gazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 10:57