Макрон / - РТС
08/02/2022 u 11:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон након сусрета са Путином: Још има шансе да се нађе миран пут за Европу

Русија је привржена суверенитету и правима, али сам сигуран да можемо да изградимо безбједност и стабилност у Европи, потврдивши оно што већ постоји у оквиру ОЕБС-а, рекао је Макрон

Предсједник Француске Емануел Макрон оцијенио је, након разговора с руским колегом Владимиром Путином у Москви, да још постоји шанса да се пронађе миран пут за Европу.

„Сада сви морамо да пронађемо миран пут у Европи и пут стабилности, још увијек постоји могућност и вријеме за то“, рекао је Макрон у понедјељак вече на заједничкој конференцији за новинаре.

Он сматра да су потребни нови механизми да би се обезбиједила стабилност у Европи, али да их не треба развијати ревидирањем постојећих споразума.

"Неопходно је изградити нове механизме који би обезбиједили стабилност у региону, али се те нове тачке не могу градити ревидирањем уговора од посљедњих 30 година и основних принципа или ограничавањем основних европских права", додао је Макрон.

Додао је да би та нова безбједносна рјешења у Европи можда требало да буду иновативнија.

„Не вјерујем да смо приморани да бирамо између нових правила и игре без правила. То је, са мог становишта, оптимизам заснован на вољи. Русија је привржена суверенитету и правима, али сам сигуран да можемо да изградимо безбједност и стабилност у Европи, потврдивши оно што већ постоји у оквиру ОЕБС-а", рекао је Макрон, преноси Спутњик.

Преговоре са руским колегом назвао је садржајним и саопштио да су Москва и Париз договорили заједнички рад на безбједносним гаранцијама.

"Имамо жељу да радимо заједно како бисмо гарантовали нови поредак стабилности и безбједности у Европи", додао је Макрон.

Он је истакао да постоје додирне тачке између ставова Француске и Русије и најавио да ће бити настављени преговори са свим партнерима како би се изградиле нове гаранције мира и безбједности.

Преговори предсједника Русије и Француске трајали су нешто дуже од пет сати, односно скоро до поноћи по московском времену.

Француски предсједник дошао је у Москву у тренутку када Запад оптужује Русију да намјерава да изврши инвазију на Украјину због чега је, како тврде западни медији и политичари, на граници концентрисала велики број војника.

Званична Москва је више пута демантовала те оптужбе, истичући да су потпуно неосноване и да представљају изговор НАТО-у да размјешта додатну војну технику и људство у близини руских граница.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбједности, као и споразума о мјерама за обезбјеђење безбједности Русије и држава чланица Сјеверноатлантског савеза.

Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмјештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:31